2023. május 31., szerda

Axie Oh - XOXO


Már magyarul is megjelent Axie Oh regénye, a XoXo. A történet egy olyan lányról szól, aki tudtán kívül egy K-popsztárba szeret bele...
A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, ha pedig szerencsés vagy, egy példányt meg is nyerhetsz.
 
 
Axie Oh: XOXO
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789635991754
Oldalszám: 356 oldal
Fordító: Horváth Vivien

Fülszöveg:
Mi ​van akkor, ha rálelsz életed szerelmére,
de kockára kell tenned miatta az életet, amit szerettél?
Jenny élete szinte minden percét annak szánja, hogy valóra váltsa az álmát, és világklasszis csellistává váljon. Egyfolytában gyakorol, különórákat vesz, a szórakozásra nem marad ideje.
Egy este azonban összefut egy titokzatos idegennel, aki a feje tetejére állítja megszokott rutinját. Cseu, a rejtélyes, jóképű és kissé meggyötört fiú pont olyan veszélyforrás, amit Jenny messziről elkerülne, mégis egész éjszaka együtt járják Los Angeles utcáit, mielőtt Cseu hazamenne Dél-Koreába.
Nincs értelme azon töprengeni, „mi lett volna, ha”, hiszen egy óceán választja el őket egymástól. Ám Jennynek és anyukájának egy időre Szöulba kell költözniük, hogy gondját viseljék Jenny nagymamájának. És vajon kivel találkozik az elit művészeti akadémián, ahova beiratkozott a félévre? Cseuval.
De Cseu nem csak egy átlagos álompasi, akivel egy osztályba kerülnek – hanem az egyik legnagyobb k-pop-banda tagja, egy idol, akinek tilos randiznia…

Saját véleményem:
Tavaly indult el a kiadó #POV sorozata, ami kimondottan friss, elgondolkodtató könyveket gyűjt csokorba, vagyis olyan ifjúsági regényeket, amik egyszerre könnyedek, mégis tartalmaznak kicsit komolyabb témákat is. Ebben a sorozatban jelent meg most Axie Oh debütáló regénye, a XOXO, aminek egy csellista lány és egy k-pop idol a főszereplője, s melyben kötelességtudat keveredik vággyal.

"Nem lehetsz ott másoknak, ha előtte nem vagy ott saját magadnak."

Axie Oh az idei évem egyik legkimagaslóbb olvasásélményét okozta A lány, aki a tenger alá esett c. regényével, így amikor megláttam, hogy érkezik a XOXO, mindenféle teketóriázás nélkül vetettem bele magam.
Megjegyzem, a k-pop műfaja távolabb nem is állhatna tőlem, ennek ellenére élvezetes volt elmerülni a dél-koreai kultúrában és megismerni az idolok világát - ami merőben más, mint amihez mi, nyugati emberek szokva vagyunk. Fontos kiemelni, hogy a történet szerves részét képezi Dél-Korea, ennek megfelelően pedig a szerző igen nagy betekintést enged az ottani kultúrába, miközben az idolokkal kapcsolatos szigorú elvárásokat is sorra veszi. 
Tudtátok, hogy ezek a bandák már igen korán elkezdenek felkészülni a debütálásra, nyelveket tanulnak és mindenféle téren képzik magukat? Ám mindemellett magánéletük is jócskán behatárolt, többek között a párkapcsolat is tabu kategória (hisz melyik rajongó szeretné, ha idolja szíve foglalt lenne?).
És itt jön be a képbe a regény két főhőse, Jenny és Cseu, akik először Los Angelesben futnak össze és kavarják fel egymás életét, majd később Szöulban, amikor a lány félévre odaköltözik és ugyanabba a zeneiskolába nyer felvételt, mint Cseu - akiről nem mellesleg kiderül, hogy egy k-pop banda tagja és tilos randiznia. 
Úgy gondolom, ez önmagában is izgalmas alapfelállás, ám a XOXO jóval komplexebb ennél. Mert míg adva van egy tiltott románc, addig ott van Jenny is, akinek ugyanúgy megvannak a maga zenészi ambíciói, mint Cseunak. Jenny kiváló csellista, csakhogy hiába a profizmus, előadásaiból hiányzik a tűz, a szikra. Ez az, amit meg kell találnia - és meg is talál a fiú személyében. De felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha az álmaink nem összeegyeztethetőek vágyainkkal, ha a karrierünk a szerelem rovására megy? Mi a fontosabb? És egyáltalán létezik köztes út? Arról nem beszélve, hogy mi van akkor, ha egy idolba zúgtunk bele?

A XOXO egy aranyos, édes romantikus történet komolyabb mondanivalóval. Meglehet, nem tökéletes, néhol kicsit sziruposabb, mint amit a téma megkövetelne, ugyanakkor mégiscsak egy szórakoztató ifjúsági regény, ami hozza, amit kell. Akár k-pop rajongó az ember, akár nem, a szerző gondoskodik róla, hogy mindenkinek élvezetes, s nem mellesleg érdekfeszítő élményben legyen része olvasás közben. 


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Jenny, Cseu
Kedvenc jelenet: nem spoilerezek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A kötet férfi főhőse egy K-popsztár, így a mostani játékunk során híres és sokak által imádott K-popsztárokról találtok képet. A feladat, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok, hogy ki van a képen.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

05/22 Fanni's Library
05/24 Sorok Között
05/28 Hagyjatok! Olvasok! Blog
05/30 Csak olvass
05/31 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése