2023. május 9., kedd

Marissa Meyer - Gilded


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Marissa Meyer nagysikerű regénye, a Gilded - Aranyfonó. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Serilda, Arany és a Lidérckirály magával ragadó, titkokkal teli történetét, mely voltaképp egy komor hangulatú újragondolása Rumpelstiltskin meséjének.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Marissa Meyer: Gilded - Aranyozott
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635974382
Oldalszám: 464 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
A ​#1 New York Times bestsellerszerző Marissa Meyer ezzel a lenyűgöző történettel tér vissza a mesék világába.
Réges-régen a hazugságok istene megátkozta a szegény molnár lányát, aki most mesterien szövi varázslatos, lenyűgöző történeteit – csakhogy egyetlen szó sem igaz belőlük.
Legalábbis mindenki így hiszi.
Amikor Serilda az egyik történetével magára vonja a gonosz Lidérckirály figyelmét, hirtelen egy szellemektől hemzsegő, sötét világban találja magát, ahol hollók figyelik minden egyes mozdulatát. A király a várbörtönbe zárja Serildát, és megparancsolja, hogy fonjon aranyat szalmából, máskülönben az életével fizet az egyik hazugságáért. Serilda kétségbeesésében akaratlanul megidéz egy titokzatos fiatalembert, aki bele is egyezik, hogy a megfelelő fizetségért cserébe segít neki. Csakhogy szerelemről nem esett szó az alku megkötésekor…
Serilda hamarosan rádöbben, hogy a kastély falai közt számos titok lapul, és egy ősi átok, amit muszáj megtörnie, ha véget akar vetni a király rémuralmának.
Hagyd, hogy elvarázsoljon!

Saját véleményem:
Marissa Meyer azon szerzők egyike, akiktől már évek óta szeretnék olvasni, de valahogy sosem jön össze. A Gilded ezúttal viszont remek lehetőséget teremtett arra, hogy megismerkedjünk, minthogy az Egyszer volt, hol nem volt... sorozat óta különösen kedves helyet foglal el a szívemben Rumpelstiltskin karaktere - ez a történet pedig tulajdonképpen annak a Grimm testvérek által jegyzett mesének a darkosított retellingje, amiben ő is szerepel.

"Az ember sokszor nem éppen olyan, mint amilyennek mások hiszik."

Ha tehát ismeritek a Tűzmanócska meséjét, amiben a nagyot mondó molnár leányának szalmából kell aranyat fonnia, akkor nagyjából ez a történet is ismerős lesz. Pontosabban az alapja, hisz Marissa Meyer bőven csavart rajta, illetve hangulatilag is nagy változtatásokat eszközölt benne. A Gilded ekképp egy igazán komor, lidérces mese, bőven akadnak benne vérfagyasztó elemek. Sötétség, s halál bűze lengi körbe, míg a hazugságok pókhálóként szövik be a lapokat. Utóbbi Serildának, a történet cseppet sem szokványos hősnőjének köszönhető. Úgy tartják, apja egykor megmentette a hazugságok istenét, aki köszönetképp különös kegyben részesítette a férfi születendő gyermekét, így hát Serilda "szurokfekete íriszét nyolc apró küllő alkotta aranykerék díszítette. A sors és a szerencse kereke, amiről egy bölcs ember pontosan tudja, hogy a legnagyobb átverés a világon. A legnagyobb gondnak viszont az a képessége bizonyult, amire az első szavak megtanulásával együtt tett szert a leány. Valahányszor kinyitotta a száját, alig tudta visszafojtani a rajta kibukó hihetetlen történeteket, mintha a nyelve képtelen lett volna különbséget tenni igazság és hazugság között. Ő maga is a történeteiről és a hazugságairól vált híressé, és míg a többi gyereknek nagyon tetszettek a szokatlan, varázslatos mesék, az idősebbek tisztán látták a helyzetet." S pont ez a képesség az, ami a lány vesztét okozza, egyben elindítja azon események láncolatát, melyek a Lidérckirály palotájához vezetnek.
Egyik éjszaka, amikor épp a Lidérckirály hajszája tart, Serilda segítő kezet nyújt két üldözött tündérnek, tettének azonban súlyos következményei lesznek. Rajta üt a Lidérckirály, s hogy a lány mentse a tündérek, valamint saját bőrét, azt hazudja, hogy épp szalmát gyűjt, hogy aranyat fonhasson belőle. Szavai felkeltik a király figyelmét, s nem sokkal később annak lidérces kastélyában találja magát, ahol be kell bizonyítania, hogy igazat mondott. Kétségbeesésében megidéz egy Arany nevű fiút, aki alkut ajánl. Ám a molnár leánya hiába teljesíti a király követelését, az újra és újra próbatétel elé állítja. 
Serilda előtt mindeközben szép lassan kibontakozik egy furcsa történet, melynek főszereplője a Lidérckirály és udvartartása, melynek a jóképű, tréfás kedvű, ámde magányos szellemfiú is tagja, aki kedvességével kirí a gyászos kompániából. De vajon ki lehet a fiú? Mi történt vele? Mit akarhat a Lidérckirály Serildától, milyen átok sújtja a kastélyt és annak lakóit, s hogyan fékezhető meg a hajsza vérengzése?

A Gilded egy titkokkal, s rémségekkel teli történet ősi átokkal és szerelemmel fűszerezve. Nem kifejezetten pörgős, inkább lassabb ütemű, lassabban építkező regény, mely főként hangulatát tekintve erős. A szerző kiemelkedően tud atmoszférát teremteni, én magam például végig úgy éreztem, mintha részese lennék Serildáék furcsa, mágiával, babonákkal, hiedelmekkel és tradíciókkal teli világának, mely részben német ihletésű. Marissa Meyer érezhetően sokat merített ebből a kultúrából, mind mítoszok, mind nevek, mindpedig közeg szempontjából, melynek köszönhetően egészen különlegessé vált a történet. A németes részek magyarra való átültetésével azonban nem feltétlenül vagyok elégedett. Többnyire érthető, mi volt a fordító célja, mégis hektikusnak hat a sok szólás-közmondásos lábjegyzet (jobb lett volna egy verziót használni), valamint Arany esetében a magyar és német névismétlés is felesleges (már csak azért is, mert a Vergoldetgeist épp úgy aranyszellemet jelent, mint az Aranyszellem megnevezés). Ezek sokszor megakasztottak és kizökkentettek az olvasásból, de hála a szerző lehengerlő stílusának, sikerült hamar visszarázódnom. 
És ha már a könyv hangulatáról van szó, mindenképp meg kell említenem azt a füstösséget, ami első perctől átitatja a lapokat. A Gilded nem egy habos-babos tündérmese, itt bizony van vér, halál, creepy csonthintó, másvilági gyilkos fenevadak, különféle szerzetek és lények, melyek a halál rémisztő posványából másznak elő. Ők az éjszaka teremtményei, mindannyiunk rémálmai. Ott vannak az erdőben, a kastélyban, s elég egyetlen óvatlan pillanat ahhoz, hogy az ember legvadabb rémálmai közepette vagy valami annál is rosszabb helyzetben találja magát. Szóval igen, ezt a regényt mélyen átitatja a sötétség.
Ám ahol sötétség van, ott fény is akad... itt Arany, a kastélyban ténfergő Aranyszellem képében, aki tulajdonképpen Rumpelstiltskin alteregoja. Ő egy igazán üde színfolt: vidám, huncut, olyasvalaki, aki szeret borsot törni a király és a többi rémség orra alá, mégis megvan a maga szívszorító története. 
Míg a Lidérckirály esetében az a kérdés, hogy miért teszi azt, amit, s mi a célja Serildával, addig Arany esetében a "ki ő?" játszik kulcsszerepet. Egy fiú, aki nem emlékszik a múltjára, nem tudja miként került a kastélyba. Egy szellem, aki nem hódol be urának, mi több feszegeti annak határait. És a legfontosabb: egy lélek, aki csak arra vár, hogy szeressék. 

De vajon milyen jövője lehet egy kastélyban rekedt szellemnek és annak a lánynak, akivel mindenki elhitette, hogy szerethetetlen? Hogyan hidalható át a távolság, az, hogy a király kastélya csak meghatározott időpontokban válik láthatóvá a halandók előtt? Serilda és a történet többek között erre is keresi a választ. Na meg az egész jelenségre, ami a nagy mesemondó lány számára is megfejthetetlennek tűnik. 
Mindent összevetve, a Gilded egy végtelenül hangulatos, kicsit lassan formálódó, ám annál érdekfeszítőbb regény, melyben mágia, halál, átok és szerelem keveredik. Én a magam részéről örülök, hogy adtam neki egy esélyt, nem bántam meg. Kíváncsian várom a folytatást.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Arany
Kedvenc jelenet: csók
Negatívum: egy-két logikai baki
Borító: 5/5
Sorozat: 
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a történet alapjául szolgáló mesét. Minden állomáson láthattok egy, az aranyfonó manóval vagy annak történetével kapcsolatos kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyesen megválaszolni. Fontos, hogy egyes kérdések esetében több válaszlehetőséget is elfogadunk!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Ki alakította Zörgőfürge karakterét az Egyszer volt, hol nem volt (OUAT) c. sorozatban?




Nézzetek be a többi állomásra is

04/25 Readinspo
04/26 Sorok Között - Könyvtrailerek
04/28 Kelly & Lupi olvas - Interjúfordítás
04/30 Dreamworld - Idézetek
05/02 Csak olvass!
05/03 Kelly & Lupi olvas
05/04 Sorok Között
05/05 Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra
05/06 Hagyjatok! Olvasok!
05/07 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése