2016. augusztus 17., szerda

Rick Riordan - A villámtolvaj

A nyári szünet a táborok időszaka; nincs ez másként a Blogturné Klubnál sem. Augusztus 17-21. között öt kalandvágyó bloggerünk csatlakozik a Félvér Tábor lakóihoz, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a görög istenek kiszámíthatatlanságát, részt vegyenek számos kalandban, megküzdjenek egy sor mitológiai lénnyel, és hogy segítsenek az újonc Percy Jacksonnak visszaszerezni Zeusz ellopott villámát.
Érdemes tehát magatok mögött hagyni a hétköznapi világot, és követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, annak hátteréről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is! Persze néha azért nem árt becsukni a szemet, nehogy úgy végezzétek, mint Grover nagybácsija.


Rick Riordan: A villámtolvaj

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633731154
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Rick Riordan, a szerző a legújabb amerikai Rowling. Eredeti, friss hang jellemzi - óriási a sikere! A regény alapja a legrégebben futó, legnépszerűbb, legelevenebb szappanopera, a görög mitológia. Mindez vagánysággal, egy "problémás" fiú küldetésével fűszerezve. A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint. Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni? Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minotaurusz be nem kergeti a nyári táborba. Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, némelyiküket felbosszantotta: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított. Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.

Saját véleményem:
Néhány évnyi (konkrétan egy évtizednyi) fáziskéséssel végre megismerkedhettem az eredeti Percy Jacksonnal. Korábban persze láttam a könyvek alapján készült filmeket, sőt az első részt többször is, és imádtam. Olyannyira, hogy sokáig épp amiatt féltem elolvasni a regényeket. Láttam, hallottam, mekkora és milyen hőbörgés megy az eltérések miatt, és nem voltam benne biztos, hogy be tudnék fogadni egy, az ismerttől már eltérő sztorit. Tudom, butaság - főként egy könyvmoly részéről.
Most pedig, hogy túl vagyok A villámtolvajon, három gondolat cikázik bennem: 1) Szatírfétisem van (mindig, mindenhol belezúgok a szatírokba - oké, Phil kivételével), 2) Mi a csudáért vártam tíz kerek évet?, 3) Miért szidják annyian az első filmet?
Válaszom egyikre sincs, mindazonáltal örülök, hogy ha kicsit késve is, de beiratkoztam a Félvér táborba, és annak is, hogy a korábbi vizuális élményeim birtokában egy nagyon király változattal gazdagodhattam. Még most, napokkal később is elevenen élnek bennem az emlékek, és szívem szerint egyszerre beszélnék mindenről.

A tizenkét éves Percy Jackson életét számos furcsaság tarkítja, ám egyiknek sem szentel különösebb figyelmet, míg egy osztálykiránduláson tanárnője fenevaddá nem változik, s az életére nem tőr. Ettől fogva a fiú gyanakodóvá válik, és érzi, hogy osztálytársai és tanárai valós vagy valótlan amnéziája ellenére valami nem stimmel.
A valódi fordulópont azonban a nyári szünet kezdetén, egy az anyukájával közös kirándulás során köszönt be életébe. Fura rémálmát követően az éjszaka közepén legjobb barátja megjelenik a nyaraló ajtajában... kecske alsó féllel. Mielőtt Percy felfoghatná a látottakat, őrült menekülésre kényszerülnek az őket üldöző gigászi minotaurusz elől. Az út során édesanyja elárulja, hogy sosem látott édesapja miatt félvér, és az egyetlen menedék számára egy olyan tábor, ahova ő nem követheti. A rémült fiúnak ezek után végig kell néznie édesanyja elvesztését, és minden erejét latba vetve, küzdve-menekülve bevonulni a segítséget nyújtó táborba.
A félvérek között pedig még ennél is elképesztőbb dolgokkal kénytelen szembesülni. Hiányosságai értelmet nyernek, régi ismerősei új, valódi alakjukban jelennek meg előtte, miközben az általa ismert mitológiai mesék és alakok valóssá válnak.  De mindez eltörpül apja személye, és az ezt övezi galiba mellett. Percy egyetlen esélye a túlélésre, ha két társával egyetemben útra kel, és vállalva a számos veszélyt, a nyomába ered az egyetlen tárgynak, mely békét hozhat a világra, és megmentheti az életét. Csak hát az a jóslat ne volna...

Valószínűleg nem sokan vannak, akik ne ismernék A villámtolvaj sztoriját, és bevallom, a második legnagyobb félelmem az volt, hogy a csattanók és a történések ismeretében nem fogom úgy élvezni, ahogy kéne. Mekkorát tévedtem!
Picit ugyan lassan indulnak be az események, a kezdés elnyújtottabb, mint a filmben, de miután Percy befut a táborba, lavinaként indulnak be a történések, míg az átkötőbb jellegű részekben a görög mitológia és a karakterek személyisége gondoskodik arról, hogy az olvasó végig a lapokon tartsa tekintetét.
Természetesen maga az alapsztori is nagyon érdekes, ám önmagában mindez kevés lenne ahhoz az átütő sikerhez, ami azzá teszi Riordan művét, ami. A siker kulcsa a mitológiai háttér, a valós és fiktív részeivel egyetemben.
Élek-halok a különféle mitológiákért, a görög pedig egyenesen szerelmem, így csodás érzés volt végre egy olyan könyvet a kezemben tartani, ami valóban erre építkezik, és nem csupán háttérelemként használja. Rengeteg ismert, elfelejtett, sosem hallott információval, mesével lettem gazdagabb, ráadásul mindezt az olvasott eseményekhez kapcsolódóan, kellő milyenségű és hosszúságú tálalásban kaptam. Magyarán: olvasás közben, szórakozva tanulhat az olvasó, nem lesz olyan érzése, mintha történelem órán ülne, száraz tényeket, adatokat hallgatva.
A fülszövegben egy szappanoperához hasonlítják a görög mitológiát, ami, ha kisarkítva is, de helytálló. Így összerakva, egyben látható csak igazán, mennyire is belterjes és szétágazó az istenek, félvérek és egyéb hősök családfája, és hogy mennyire egymásra épül minden. Elképesztő!
Ugyanakkor a mitológiának Percyék esetében van egy másik jelentősége is, mégpedig a kalandok kiapadhatatlan forrásaként szolgáló szerep. Kis hőseink útjuk során megszámlálhatatlanul sok galibába keverednek az őket üldöző ilyen-olyan lények miatt, melyek egytől-egyik meghatározó részei ennek a világnak (könyvön belül és túl). Riordan pedig szuperül adagolja őket! Olyannyira, hogy hiába tudtam, egyik-másik összecsapás milyen eredménnyel zárul, sokszor mégis tövig rágtam a körmeimet. Ez a pasi egy félisten, de tényleg! Érzékletesen, színeket, formákat, hangokat, érzéseket megjelenítve rakosgatja egymás után a betűket. Az alvilági rész például hátborzongatóan csodálatos! És vicces.

A mű további erősségei közé tartozik a humor. Remek kis poénok tartják kordában a történéseket, és teszik kicsik és nagyok által egyaránt befogadhatóvá, szerethetővé a könyvet és annak szereplőit.

Mindent összegezve úgy vélem, A villámtolvaj időtlen szavatosságú regény, mely kortól és nemtől függetlenül bárkit kikapcsolhat, szórakoztathat és taníthat. Aki szereti a mitológiát és a kalandokat, az már kezdheti is csomagolni a cuccait, vár rá a Félvér tábor.
Én a magam részéről imádtam - egyedül a szereplők korát éreztem idegennek, de azt a fantáziám megoldotta -, és legszívesebben már most nyúlnék a folytatások után. De ami késik...


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Grover, Percy, Annabeth, Kheirón
Kedvenc jelenet: alvilág
Negatívum: picit lassan indul be az eleje
Borító: 5/4




Lények


Balról jobbra: Minotaurusz (a krétai labirintus szörnye), Medúza (gorgó, nővéreivel az alvilág kapuját őrizte; haja helyett kígyók tekeregnek, tekintete kővé dermeszti áldozatát), Fúria/Erünnosz



Balról jobbra: Párkák/Moirák (a végzet irányítói, az emberi élet fonalát szövő, irányító, gombolyító, illetve elvágó három istennő), Kerberosz (3 fejű kutya, Hádész birodalmának őrzője)


Kiméra: oroszlánfejű, kecsketestű, kígyófarkú tűzokádó szörnyeteg






Nyereményjáték


Mostani játékunk során Percy Jacksonhoz hasonló félistenek nyomába eredünk.
Minden állomáson találtok egy leírást, melynek alapján ki kell találnotok, melyik híres vagy kevésbé híres félvér(pár)t rejti a szöveg. Ha ez megvan, nincs más dolgotok, mint beírni a hős(ök) nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és ezt megismételni mindegyik állomáson.
Ha pedig szeretnétek extra pontokkal növelni nyerési esélyeiteket, látogassatok el a www.blogturneklub.com oldalra, és töltsétek ki a keresztrejtvényt, majd a pirossal jelölt fősor megfejtését szintén írjátok be a kijelölt helyre. Az egyes sorokba az állomásokon található hősök nevét írjátok (tehát az egyessel jelölt sorba az első állomás hőse jön - magyarított névvel). A jutalom ezúttal sem marad el, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; illetve minden nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.


A görög mondavilág egyik legismertebb alakja (még Mátyás király is kiemelt tiszteletben részesítette). Ellentmondásos figurája a mitológiának, személyisége és legendáriuma összetett: szinte minden mondakörben megjelenik, és mintegy összefogja, összeköti a bronzkori görögföld meséit. Csecsemőként két kígyót ölt meg, később pedig több hőstettet is véghez vitt a 4 könyök magas félisten, többek között kiállta Eurüsztheusz és Héra 12 próbatételét. Zeusz kedvelt fiaként pedig elnyerte a halhatatlanságot és az olümposzi istenek kapusa lett.




Nézzetek be a többi állomásra is

08/17 Dreamworld
08/18 CBooks
08/19 KönyvParfé
08/20 Deszy könyvajánlója
08/21 Kelly & Lupi olvas

1 megjegyzés: