2016. december 17., szombat

On Sai - Esővágy



On Sai már nagy sikert aratott a Calderonnal, a Szivárgó sötétség sorozattal és az Apa, randizhatok egy lovaggal? című YA regényével is a Blogturné Klub tagjai között, így amikor kiderült, hogy érkezik a novelláskötete, nem is volt kérdés, hogy mi magunk is olvasni szeretnénk. Sőt! A novelláskötetben helyet kapott egy olyan történet is, amit korábban adventi blogturnénk keretében is olvashattatok. Rendhagyó turné lesz ez - ugyanis csak egy állomáson olvashattok a teljes kötetről, a többin kiragadunk belőle egy-egy történetet, és arról írunk részletesebben.


On Sai: Esővágy

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633999714
Oldalszám: 216 oldal
Illusztrátor: László Maya

Fülszöveg:
Exkluzív válogatás On Sai novelláiból
Bölcsesség, derű, kínzó önvizsgálat, rakoncátlan, pajkos humor, hatalmas vállalás. On Sai világokat alkot számunkra, hogy megkönnyítse létünket a teremtett világban, és hogy ablakokat nyisson világainkra, ajtókat belső útjainkhoz. Hol képet kapsz, hol gondolatbonbont, nyugtalanító kérdést; hol egy üde ötletet, felszabadító élcet. Tizenhárom történet, tizenhárom feledhetetlen élmény, mely elkísér! Boldogan nyújtjuk át számodra, Kedves Olvasó.
Csemegézz, érezz, érts!

Saját véleményem:
Amíg egy könyvre az van írva, hogy On Sai, addig  gyakorlatilag bármi eladható számomra, legyen szó sci-firől, fantasy-ről vagy két buszjegy románcáról féloldalban. Szóval naná, hogy egyből ráugrottam az Esővágyra is.
Eredetileg egy-két novellát akartam megismerni belőle, a többit pedig beosztani ínségesebb hónapokra, de mindig jött "csak mégegy", és huss, igen hamar a végére értem.
A novellákról egyenként fogok mesélni, de nagyjából mindegyikről elmondható, hogy nagyon "beásak".


Jóvágású vérfarkas nősülne
Ez volt az első történet, amivel megismerkedtem, és mindössze néhány mondat után - nagyjából a lábát vízbe lógató kaszásnál - tudtam, hogy nem fogok csalódni ebben a gyűjteményben sem.
Maga a történet egy meglehetősen vicces és szürreális jelenettel indít, ugyanis vérfarkas barátunk (emberi alakjában) belebotlik a szabadságát teljes mértékben kiélvező Halálba, akiről kiderül, hogy esze ágában sincs újra melóba állni - istenek és emberek oldják meg maguk a problémáikat. A két férfi eztán hamar összebarátkozik, és mivel Dannek pont kapóra jön legújabb cimborája, magával viszi, abban a reményben, hogy így megtalálhatja álmai vérfarkasasszonyát, aki legutóbbi vérfarkas légyottjuk után csak úgy elpárolgott. Tudniillik csak a halottak/élőhalottak láthatják a kaszást. A cselekmény további részében részesei lehetünk némi bonyodalomnak, láthatjuk, milyen következményekkel jár, ha szabadságra megy a Halál, és jókat nevethetünk a kaszás emberi dolgokkal való megismerkedésén.
Egyszerű, aranyos novella, a Hercules Disney mese Hádész fanjai különösen élvezni fogják.

Hogyan ölne Jung?
Hősiesen bevallom, ezt a novellát valamiért mindig átugrottam, szamurájokra asszociáltam róla, hozzájuk pedig annyira nem fűlött a fogam. A sors furcsa fintora, hogy végül nagyon megszerettem - bár hozzáteszem, a Jung dolgot nem sikerült megfejtenem -, és amikor véget ért, fájlaltam, hogy nincs tovább.
Főszereplőnk sikeres szívsebész, jó anyagi körülmények között él, van egy tartós kapcsolata, mégsem kerek az élete, erre pedig szerepjátékos társa világít rá, beindítva a lavinát. Simon onnantól kezdve a nő szavain rágódik, megkérdőjelezi Biával való kapcsolatát, saját álmait, vágyait, és olyan múltbeli emlékmorzsák villannak fel elméjében, amik nem csupán új megvilágításba helyeznek egy régi, családi tragédiát, de előhívják szerepjátékos énjét is.
Mindent egybevetve sok olyan érdekes dolog van ebben a sztoriban, amivel jócskán lehetne mit kezdeni, akár regényi terjedelemben is (például egy bizonyos szobor, amitől azt vártam, megelevenedik; vagy a szerepjátékos dolog), de persze önmagában is kerek egész. Az pedig kifejezetten tetszett, mennyire megfért benne a jövő technológiája, és az olyan nosztalgikus tevékenység, mint a képeslap szenvedély.

A mágia ára
Biztos mindenki látott már vagy olvasott legalább egy magyar népmesét. Na, A mágia ára az On Sai-féle változat. Remek kis tanmese felnőtteknek, öncsonkulással fizető varázslókról, szerelmekről, kihasználtságról és rafináltságról középkori közegbe ágyazva.

Az emlékfutár
Ez volt az első novella, aminél úgy éreztem, hogy remek alapötlettel operál, a háttérvilága is ígéretes, csak nem az én elmémhez tervezték. Nem mindig értettem, mi történik, holott tudtam, hogy éppen valami csattanónak vagy tanulságnak vagyok a részese.
Az emlékfutárt elsősorban azok fogják érteni és szeretni, akik benne vannak ebben a picit elvontabb, magasabb intelligenciát és csavaros észjárást igénylő műfajban.

Sose szólj be varázslónak!
Ó, te jó ég, hogy én ezt mennyire imádtam! Fordított hercegnő és a béka mese felnőtteknek Aranyhaj gyíkjával. Oké, nem Pascallal, de Ribike lelki szemeim előtt éppolyan makacs és imádnivaló, mint ő.
A történet főhősnője, Ribi, gyíktestbe száműzve tengeti napjait, köszönhetően éles nyelvének. Ám amikor megjelenik Alder herceg, akit apja próbatétel elé állított, felcsillan számára a szabadulás lehetősége. Felajánlja, hogy segít a jóképű hercegnek, ha az cserébe elintézi, hogy a varázsló visszaváltoztassa őt. Megkötik hát az alkut, Alder ki is állja a próbát, ám a király újabb és újabb őrültséget talál ki, ami hosszútávra összeköti a szeleburdi Ribi és hercege életét.
Őszinte leszek, fergetegesen jókat kacagtam Ribiéken! Az a lány hatalmas figura, az állapota pedig rengeteg humorforrást és meglehetősen vicces szituációt nyújt. Csak magamat tudom ismételni, imádtam! Imádtam a fürdőzős részeket, a féltékenykedést, és a finálét. Meg úgy unblock az egészet.

Ébredés
Kedves Bea, annyira, de annyira szeretnék ebből a novellából (is) egy regényt!
Középkori színtér, érdekes fajok (ashák) és az ő háttérviláguk, ellenségek, szövetségek, magányos gyilkos. Hát kell ennél több? Nekem nem! Ez a kis kocsmai csetepaté engem megvett kilóra.

Csak mi, lélekharcosok
A lélekharcosok megint egy kicsit elvont, mögöttes tartalmú, tanulságos történet életről, önmagunkról. Nem könnyű olvasmány, jómagam kétszer is nekifutottam, és bár sokszor nem értettem, mit olvasok, vagy mi (miért) történik, az utolsó sorokkal minden értelmet nyert.
És hogy miről is szól ez a novella? Rólunk, megfáradt emberekről, akik sokszor erőnkön felül összetartunk, meghallgatunk, támogatunk másokat, és nem vesszük észre, vagy nem hagyjuk, hogy nekünk is segítsenek. Pedig nem kell minden csatát egymagunknak megvívnunk.

Nyolc négyzetméter a világ
On Sai-ról mindig is tudtuk, hogy igen élénk fantáziával van megáldva, de az, ami itt van... A szó legjobb értelmében őrületes!
A nyolc négyzetméter a világ igencsak 18 karikás, erotikus tartalmú novella, főszerepben egy érző zuhanyzóval/káddal. Igen, jól olvassátok, hősnőnk egy tárgy, akinek saját érzései vannak, melyeket csúcstechnológiájának köszönhetően képes használója felé is közvetíteni.
Ha tehát kíváncsiak vagytok, milyen amikor egy zuhanyzó beleszeret a gazdájába vagy valakibe, és miként képes őt mámorító örömben részesíteni, telepatikusan irányítani, vagy az aktus részesévé válni, akkor itt a remek alkalom, hogy megtudjátok a válaszokat.

Orkszar és barackillat
Őszinte leszek, ez nagyon nem az én novellám volt. Számomra túl kusza volt, és mire nagyvonalakban  összeraktam, hogy mégis mi a fene történik, már véget is ért.
Lényegében kb. arról szól, hogy Budapestet megtámadják, elpusztítják a különféle könyves-, filmes karakterek, lények. Hogy miért vagy hogyan, azt ne kérdezzétek. Lényeg a lényeg, hogy van egy maréknyi "katona", akik a belvárosban járőröznek - hogy mi célból, azt ugyancsak ne tőlem kérdezzétek -, és legfőbb céluk kimenteni Mr. Darcy-t. Igen, azt a Mr Darcy-t.

Mentsd meg Krisztust!
Ez megint csak egy olyan történet volt, ami érdekes alappal operált, és biztos vagyok benne, hogy sokan imádni fogják, csak hát nekem vallásilag meredekebb volt. Nem vagyok templomba járó, ügybuzgó katolikus, de hiszek, és a bibliai történeteket is szeretem a magam módján, így nekem ez az újfajta Krisztus és keresztrefeszítés megközelítés nem feküdt.

Dajkamese
A legrövidebb, de a legelgondolkodtatóbb történet, ami bár másik bolygón játszódik, nagyon is valós problémákat és kérdéseket elemezget a feminizmussal kapcsolatban - nőkről, női szerepekről és létről.

Esővágy
Az Esővágy olyan gyönyörű történet, aminek lelke van. Imádtam! Mélyen megragadott, pedig a sztori viszonylag egyszerű. Adott egy kolostor, ahol a nővérek egy esőszertartás keretein belül, kiválasztott fiúk-férfiak által veszítik el szüzességüket. Az aktusnak azonban nem az örömszerzés a célja, hanem az esőfakasztás.
A kolostor legnagyobb reménye egy vak lány, aki titkon beleszeret az egyik esélytelen srácba. A többit gondolom, ti is kitaláljátok. Annyit mondok: csodaszép! És kérek belőle még!


Pontszám: 5/4
Kedvenc novella: Esővágy
Kedvenc jelenet: a varázslós novella utolsó jelenete
Negatívum: voltak pillanatok, amik nekem túl soknak bizonyultak
Borító: 5/2 (a rajz szép, de nem borítónak)




Nyereményjáték


Az Esővágy minket is megihletett. Összegyűjtöttünk nektek egy sor gyönyörűbbnél gyönyörűbb esőcseppes képet, melyeket az állomásokon rejtettünk el egy-egy szó alá linkelve.
Nincs más feladatotok, mint megtalálni és megnézni őket és:
  1. Beírni a Rafflecopter doboz soraiba, melyik állomáson hány elrejtett esőcseppes képet találtatok. (Igen, a képeket kell számolni, nem a cseppeket!)
  2. Az egyik állomáson egy különleges kép is megbújik, szivárvány színű esőcseppekkel. De vajon melyiken? Extra pontok járnak azoknak, akik ezt is megírják!
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




Nézzetek be a többi állomásra is

12/16 Dreamworld

1 megjegyzés:

  1. Benne van a Sose szólj be varázslónak!? Én azt a MEKen hallgattam meg még a nyáron, és imádtam :D

    VálaszTörlés