2016. december 19., hétfő

Zakály Viki - ;Egyszeregy



A Libri Kiadó az Insomnia könyvek sorozatában jelentette meg Zakály Viki: ; Egyszeregy című regényét, mely a Gábriel - duológia első része. A fiatal szerző harmadik regénye egy városi legenda nyomába ered, megpróbálja kideríteni a választ a következő kérdésre. Tényleg létezik egy srác, akivel egy éjszakára boldog lehetsz, és ez akár megváltoztathatja az életed is? Kövesd végig a négy állomásos blogturnét, ha a játék során minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.


Zakály Viki: ;Egyszeregy

Kiadó: Insomnia
ISBN: 9789634331339
Oldalszám: 336 oldal

Fülszöveg:
Van ​​egy srác, akit bármikor felhívhatsz. Egy srác, akinek sok lány tudja a számát, aki egyetlen éjszakára a Tiéd lehet, és egyszeriben megváltozik az életed. Tudja, ki vagy, mit szeretsz, hová tartasz. Szigorú szabályokat kell betartanod, ha vele akarsz lenni. Soha többé nem találkozhattok, nem hív, nem válaszol, egyszerűen eltűnik az életedből. Egyetlenegyszer lesz csak a Tiéd. De teljesen soha nem kaphatod meg.
Liza, egy női magazin újságíró gyakornokaként próbál boldogulni, de a vérmes főszerkesztőasszony mindent megtesz, hogy megkeserítse a napjait. Egyedül segítőkész kollégájára, Barnira számíthat, akinek mindig kisírhatja magát. A sármos ex, Adrián újra feltűnik a lány életében, de csak szerelmi pótléknak tartja Lizát, aki így sem tud ellenállni neki…
Amikor a lány egy riport kapcsán felhívja azt a bizonyos számot, és találkozik a titokzatos Gábriellel, tudja, hogy nagyobb a tét, mint holmi újságírói babér. Mindketten súlyos titkot őriznek, mindketten kaptak már halálos sebet, és mindkettőjüknek szüksége van arra, amit a másik adhat… csak egy a gond, az éjszaka véget ér, és soha többé nem találkozhatnak. Vagy mégis?
Zakály Viktória a nagy sikerű Szívritmuszavar és Hanna örök fiatal írónője legújabb regényében egy izgalmas városi legenda nyomába ered: vajon tényleg megválthatja az életedet valaki, akivel csak egyetlenegyszer találkozol? És lehet belőle örök szerelem?

Saját véleményem:
A fülszöveg kétélű fegyver; mi sem igazolja ezt jobban, mint az ;Egyszeregy. Zakály Viki egyébként is reménytelien kecsegtető neve mellett maga a fülszöveg is jól - mit jól? remekül! - hangzott. Valami egészen egyedit és igazán érdekeset ígért.
Csak az a baj a fülszövegekkel, hogy az ember akarva-akaratlanul is továbbgondolja őket, hol jobb, hol rosszabb képest alkotva a még nem is ismert sztoriról, mint amit az valójában kínálni tud. Én az első csapdájába estem, s olyan hatalmas elvárással estem neki, amivel nem kellett volna. Mert egyébként kellemes kis könyv ez. Nem világmegváltó, nem forradalmi, de jó. A szerző stílusa pedig gyönyörű. Minőségi, részletgazdag, gördülékeny, olvasmányos.
Viki a szavakkal fest. S ezt mi sem bizonyítja jobban, mint rögtön az elején a filmszerű bevezető, mely olyan elevenen mutatja be és vezeti fel hősnőnk, Liza életét, történetét, mintha egy moziban ülve az első képkockákat látva térképeznénk fel, hol és kivel is fogjuk eltölteni azt a néhány órát, ami ránk vár.

A történet főhőse Liza, egy újságíró gyakornok, aki sokunkhoz hasonlóan próbál megfelelni korunk elvárásainak, célt és hivatást találni magának, valamint saját lábára állni. Ám legfőbb álma, hogy híres író apjához hasonlóan ő is minőségi regényeket alkothasson. De valahogy semmi sem sikerül neki. A nagy sztori elkerüli, az otthon melegének elhagyása sem annyira kecsegtető opció, magánélete kuszább nem is lehetne, ráadásul a munkahelyén is kutyába veszik. Egészen addig, míg egy napon a magazin főszerkesztőasszonyának figyelme rá nem terelődik. Ekkor Liza ultimátumot kap: vagy előáll egy értékelhető cikkel, vagy ki van rúgva.
Utolsó pillanatokban ott talál rá a téma, ahol nem is, gondolná: egy női mosdóban. Néhány lánytól megtudja:
"Van ​​egy srác, akit bármikor felhívhatsz. Egy srác, akinek sok lány tudja a számát, aki egyetlen éjszakára a Tiéd lehet, és egyszeriben megváltozik az életed. Tudja, ki vagy, mit szeretsz, hová tartasz. Szigorú szabályokat kell betartanod, ha vele akarsz lenni. Soha többé nem találkozhattok, nem hív, nem válaszol, egyszerűen eltűnik az életedből. Egyetlenegyszer lesz csak a Tiéd. De teljesen soha nem kaphatod meg."

Azt hiszem, ez olyasmi, amire a legtöbb nő felkapja a fejét. Különleges, merész, nem mindennapi ötlet, ami egyszerre izgalmas, veszélyes és kecsegtető is. Bevallom, az én fantáziámat is életre keltette. Itt hibáztam, mert úgy képzeltem Gábrielen és az ő mítoszán lesz a hangsúly, ehhez képest vajmi keveset kaptam belőle. Az ;Egyszeregy sokkal inkább Liza története, ami itt még csak érinti Gábrielét. Hozzáteszem ez nem baj vagy rossz, mindössze jó, ha ennek tudatában van az ember és nem táplál hiú reményeket.
Hogy helyette mit kapunk? Egy Szex és New York hangulatú, Hogyan veszítsünk el egy pasit tíz nap alatt? fonalon haladó, Az ördög Pradát visel elemekkel vegyített, ízig-vérig (nagy)városi sztorit, némi romantikával és sok-sok problémával, na meg színes karakterekkel fűszerezve.
Mindent egybevetve - a hibáival együtt -, az ;Egyszeregy egy kellemes kikapcsolódást nyújtó, romantikus történet, tele reális élethelyzetekkel, komoly traumákkal - gyönyörű csomagolásban.


Pontszám: 5/3,75
Kedvenc szereplő: Barni, Gábriel
Kedvenc jelenet: az első fejezetes futás, valamint Liza és Gábriel első találkozása
Negatívum: a bipoláris zavar PTSD-nek való beállítása és (nem)kezelése, és a sok popkult utalás
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Főszereplőnk Liza nagyon szereti a zenét, futás közben, rádióban, úton-útfélen. Az Egyszeregy blogturné minden állomásán találsz egy-egy sort különböző népszerű dalszövegekből, nincs más dolgod, mint kitalálni melyik dalról van szó és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Tehát négy különböző dalcímet és előadót várunk megfejtésként.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


Dalszöveg:
O Baby don’t you know I suffer?




Nézzetek be a többi állomásra is

12/17 Kelly és Lupi olvas
12/19 Dreamworld
12/21 Sorok között
12/23 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése