2016. december 15., csütörtök

John Corey Whaley - Nagyon logikátlan barátság



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan a Printz díjas szerző, John Corey Whaley legújabb regényét Nagyon logikátlan barátság címmel. Hogyan lehet átvészelni a felnőtté válás éveit egy agorafóbiával és pánikrohamokkal küzdő srácnak? Egy önjelölt, ám nem éppen önzetlenül “gyógyító” lánynak talán sikerül kimozdítani a három éve bezárkózva élő Solomont. Kövesd végig a hét állomásos blogturnét, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.


John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617749
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Vince Judit Andrea

Fülszöveg:
A 16 éves Solomon agorafóbiától szenved, ami jelent némi nehézséget a hétköznapokban…
Három éve nem lépett ki a házból. A családja mindenben támogatja, online folytatja tanulmányait, de nem érzi úgy, hogy a szociális életből bármi is hiányozna neki. Azonban tudja, hogy nem élhet így örökké.
Egyszer csak az életvidám, oltalmazó és nyílt Lisa Praytor megjelenik, és a barátja akar lenni. Biztos benne, hogy tudna segíteni Solomonnak abban, hogy kimerészkedjen a négy fal közül. Abban is biztos, hogy ez a tapasztalat neki is segíteni fog abban, hogy megírja a lehető legtökéletesebb felvételi esszét a fősulira, amivel biztosan megkapná a pszichológiai program ösztöndíját. Eltökélve, hogy „megjavítja” Solt, Lisa belép a világába, együtt elbűvölő barátjával, Clarkkal, és nem sokkal később már egy váratlan, szoros kötelék alakul ki hármuk között. Azonban amint Lisa egyre többet tud meg Solról, valamint kapcsolatáról Clarkkal, elkezdenek lebomlani a falak, amiket magasan maguk közé építettek, és a barátságuk veszélybe kerül.

Saját véleményem:
A Nagyon logikátlan barátság mellett egész biztosan elsétáltam volna, ha néhány hónappal korábban nem olvasom a Kobakot. Így viszont esélyt adtam neki, mégpedig látatlanul, mindenféle tartalmi ismeret nélkül. Persze számíthattam volna rá, hogy John Corey Whaley nem egy átlagos, realista sztorival fog előrukkolni, mégsem hittem, hogy megint nagyon merész lesz. Kicsit talán olyan ő, mint David Levithan... nos... David Levithan továbbfejlesztett, szélesebb körben fogyasztható változata. De a lényeg, a Nagyon logikátlan barátság a Kobakhoz hasonlóan igen merész, szókimondó regény. A beszédes borító is erről tanúskodik. Nem, nem szép, mint ahogy a történet sem, mégis magába foglalja mind a 256 oldalt, a holodeckszerű, sötét részben álló Sollal, és az előtte látható, színes, mozgalmas élettel - na meg a két alakkal.

A műnek két főszereplője van. Egyikük a 16 éves Solomon, aki immár három éve ki sem mozdult otthonról, mi több, nála sem fordult meg senki már jó ideje. Hogy miért? Solomon agorafóbiás és pánikbeteg, vagyis számára az önkéntes rabság maga a boldogság.
Elsőre talán majd sokakban felötlik a kérdés, hogy "ezért?" vagy "ennyi?", ám a szerző Sol karaktere által remekül bemutatja milyen is a pánikbetegek élete. És amikor azt mondom, remekül, akkor arra az életszerűségre gondolok, amit csak az tud átadni, aki maga is megtapasztalta.
A pánikbetegség korunk egyik legalantasabb állapota, amit nehéz fel- és beismerni, kikecmeregni belőle pedig annál is inkább. Külsősként én is megtapasztaltam a környezetem által, tehát tudom, milyen rémisztő tud lenni egy mások számára semmiségnek tűnő helyzet, és hogy milyen nehéz kijönni belőle, nem pedig elódázni az egészet. Ugyanakkor kezelhető (nem feltétlenül gyógyszerrel), és ennek a legnagyszerűbb alternatíváját járja körül/próbálja ki, John Corey Whaley, ami a szeretet - legyen az családi vagy baráti.

A történet másik főszereplője - és egyben narrátora - Lisa, aki Solomon ellentéte. Rettentő célorientált, tudatos, törtető, maximalista, stréber lány, mindent eltervez előre. Álmai eléréséért pedig bármire képes. Akár arra is, hogy az ösztöndíj megszerzésére használjon fel valakit; Lisa ugyanis a fejébe veszi, hogy helyrehozza Solomont, és kettejük sikerének írásos dokumentációjával bejut az egyetemre. Még attól sem retten vissza, hogy a srác fogorvos anyjától kezdve fúrja be magát a család életébe.
Lisa ilyetén elég fura karakter - mondjuk ebben a könyvben mindenki az -, nem kifejezetten szerethető, ellensúlynak ellenben annál jobb. Sol letargikusabb, zártabb fejezetei után sokszor bizony üdítő egy nagyon más szemléletű világba csöppenni.
Kettejük - illetve hármójuk - barátságát jól tükrözi a cím, hisz az egészben nincs semmi logikus, mégis működik. És hogy ki a harmadik? Lisa helyes, ámde végtelenül kedves, egyszerű pasija, akit nem lehet nem szeretni.
A Nagyon logikátlan barátság tehát három fiatal kapcsolatáról, és az egymásra való kölcsönös hatásukról szól. A két főszereplő például érdekes változáson esik át, sokat csiszolnak a másik nézetein.

Elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretik a realista, és azon belül is a romantika mentes, problémákat boncolgató-bemutató regényeket. Mert itt aztán van minden: pánikbetegség, agorafóbia, túlzott maximalizmus, homoszexualitás - és coming out.
Jómagam ugyan a Kobakot egy fokkal jobban szerettem, de az biztos, hogy John Corey Whaley-re érdemes odafigyelni, ha nem szirupos, túlidealizált könyvre, hanem életszerűségre vágyik az ember, annak minden előnyével és hátrányával. John Corey Whaley félelmetes nyerseséggel, ámde nagyon szépen ülteti át az élet tabunak és kényesnek számító dolgait regényeibe. Ő tipikusan az a szerző, akinél bármi megeshet, és épp úgy kaphatunk tőle happy endet, mint nyitott lezárást.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: nagyi
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: a Star Trek részekkel nem tudtam mit kezdeni, az nálam eddig kimaradt
Borító: 5/3 (kinézetre ugyan nem szép, de nagyon találó)
Sorozat: önálló
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Solomon és Clark kedvenc sorozata a Star Trek, így a játékunkban a főszereplőket kell felismernetek, a sorozatbeli nevüket várjuk megfejtésként. A neveket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!






Nézzetek be a többi állomásra is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése