2019. november 21., csütörtök

Interjú Leigh Bardugo-val


November 18-án, a Nyugati téri Alexandra boltban dedikált Leigh Bardugo, akinek a nevéhez nem kisebb címek kötődnek, mint az Árnyék és csont trilógia, vagy a Hat varjú duológia. 
A Könyvmolyképző jóvoltából néhányan esélyt kaptunk arra, hogy kettesben - illetve a mi esetünkben hármasban - tölthessünk az írónővel tíz percet, és interjút készíthessünk vele. A beszélgetésről videó is készült, feliratos formában a bejegyzés alján találjátok, ha inkább teljes valójában szeretnétek átélni azt a hihetetlen élményt, amiben részünk volt. Mert Leigh Bardugo bizony egy csoda!



1) Jelenleg Budapesten forgatják az Árnyék és csontot, aminek te vagy az egyik executive producere. Milyen érzés látni, ahogy a fejedben élő világ szép lassan megelevenedik a filmforgatáson? 
Q: Currently Shadow & Bone is being shot in Budapest and you are one of the executive producers. How does it feel to see your whole Grishaverse, your so unic universe from your own imagination comes to life on film?

Leigh Bardugo: Igen, tényleg az vagyok. Nagyon furcsa, egyben csodálatos is. Őszinte leszek, rendkívül ideges voltam amiatt, hogy megfilmesítik, hiszen tudjátok, ha egy fantasy film nem jó, az tényleg nagyon nem jó. De izgatott és elégedett vagyok mindennel, amit eddig láttam: egy gyönyörű és gazdag világot – nem ahogyan én megalkottam, hanem ahogy most megelevenedik, ahogyan bemutatják; szépen felépített és meggyőző. Őszintén, furcsa így, teljes életnagyságban látni.
A: Yeah. I am. How does it feel too see your Grishaverse, your so uniqueuniverse comes to life on a movie?-Very strange, but also very wonderful. I’llbe honest, I was very nervous from it went into a show, you guys know, when fantasy isn’t good, it’s really not good. But I’ve been so thrilled with everything I’ve seen so far, it’s such a beautiful, rich world –not the way I made it, but the way, they’re making it, the way they’re representing it, feels so rich and beautiful and textured and convincing. It’s honestly strange to see it all in the flesh.


2) A könyvek megjelenése, íróvá válásod előtt úgy tudjuk, sminkelésse és speciális effektekkel is dolgoztál. Nem csábító, hogy ezeket a tapasztalataidat, tudásodat felhasználd most, hogy zajlik a filmforgatás? 
Q: Before become a writer you worked in makeup and special effects. Is it not tempting to use these experiences and knowledge at the filming?

Leigh Bardugo: Nem! Nem voltam valami jó sminkes. Őszintén remélem, hogy sokkal jobb író vagyok, mint amilyen sminkes voltam, úgyhogy egyáltalán nem érzek késztetést rá. Vannak ebben nálam sokkal tehetségesebbek; és a minap kifejezetten élmény volt, hogy amikor a színfalak mögött dolgoztam, csodálatos fodrászunk és sminkesünk, Debbie és Sarah elkészítette a frizurámat és a sminkemet. Kényeztetve éreztem magam. Sokkal szórakoztatóbb, amikor ezeket valaki más csinálja. 
A: No! I wasn’t a very good makeup artist, I was not, I hope I’m a much better writer than makeup artist, so, yeah, I’m not, I’m never tempted.There are people who are much better at that. And it was a joy the other day –I was doing some behind the sceen stuff and one of our wonderful hair people and makeup people, Debbie and Sarah did my hair and makeup and I felt soluxurious. Much more fun when somebody else’s doing it.


3) Az Árnyék és Csonthoz írtál egy gyönyörű dalt, a Winter Prayert. Számíthatunk arra, hogy viszonthalljuk a sorozatban? 
Q: You have written a beautiful (sooooo epic!) song, Winter Prayer for Shadow & Bone. Please tell us it will be heard in the Netflix series! Please...!

Leigh Bardugo: Nem hiszem... senkinek nem mutattam, szóval valószínűleg nem... Még mindig elég szégyenlős vagyok miatta.
A: I don’t think so... I haven’t played that for anyone (laughing) so, probably not...Still feel quite shy about that.


Csodaszép!

Q: It's beautiful!

Leigh Bardugo: Köszönöm, köszönöm! A barátom, Aaron szervezett meg mindent, a kórus pedig egy barátom, Lora és a barátja a nappalijukban, csak megduplázták a hangjukat. Le voltam nyűgözve, hogy milyen szépet alkottak. Remek munkát végeztek.
A: Thank you,thank you! My friend, Aaron didall the arrangement for that and the choir that singing it is actually my friend, Lora and her friend in their living room. They just doubled their voices, I mean, I was amazed that they made such a beautiful thing. They did a good job.


4) David Peterson, aki a Trónok harcán is dolgozott, segített neked Ravka nyelvének megalkotásában, a szavak fonetikájában, kiejtésében és helyesírásában. Mesélnél néhány szót a közös munkáról, arról, hogyan született meg Ravka nyelve? 
Q: David Peterson, who had also worked on Game of Thrones, helped you create Ravka language (Russian & Mongolian), phonetics of words, pronouncination, spelling. Could you tell us a bit about this cooperation, how the Ravka language was born?

Leigh Bardugo: David és én évekkel ezelőtt a Worldcon-on találkoztunk, mielőtt az első könyvem megjelent. A Dothraki nyelvről tartott egy előadást és én hatalmas Trónok harca rajongó vagyok – inkább a könyveké, mint a sorozaté – és önként jelentkezőket kért. Persze sok ember jelentkezett, engem is kihívott, és bár mindenki másnak csak egy-egy szót kellett mondania dothrakiul, velem egy egész bekezdést felolvastatott, egy kész beszédet. És aztán, ha már úgy belejöttünk, mindannyiunk nevéből egy dothraki szót alkotott, így az én keresztnevemből is. Barátok maradtunk, és minden idők legjobb születésnapi ajándékaként a vezetéknevemet egy felső valyriai igévé változtatta, mégpedig az „írni” igévé [szerk. megj.: bardu-gon “írni” → bardīlen]. Szóval ez azért elég menő. Nem szakadt meg köztünk a kapcsolat, és bár sokáig csak viccelődtünk, hogy majd egyszer, egy nap talán, ez a nap eljött és David megalkotta nekünk a Fjerda, a Kerch és Ravka nyelveket.
A: David and I met at Worldcon years ago, before I was published, he was doing a presentationon Dothraki and I’m a huge Game of Thrones fan –the books more than the show –andhe asked for volunteers. Lots of people volunteered, than he brought me up and everybody just had to say a word in Dothraki and he made me read an entire paragraph, a whole speech, and for being such a good sport, he actually made all of our names words in Dothraki, so my first name is a word in Dothraki. And then we stayed friends and as like the best birthday gift ever, he made my last name a verbin High Valerian, it’s actually the verb „to write”.So that’s pretty cool. And we just stayed in touch, and we joked about someday, someday... And then the day came, and now he’s built Fjerdan and Kerch and Ravkan for us.


5) Melyik a kedvenc ravkai szavad/kifejezésed? 
Q: Do you have a favourite Ravkan word or expression? What are they?

Leigh Bardugo: Ó, te jó ég! Amire leginkább emlékszem: „E’ya Razrushost” [szerk. megj.: magyarul - Éja razrusoszty] ami az „Én nem vagyok tönkretett. Én teszek tönkre másokat.” idézet egy része. Ezt néha kérik az emberek, hogy írjam bele Ravka nyelven a könyvükbe. Ez számomra egy nagyon fontos idézet, ami mindig velem marad. És van még egy szél, „Gruzeburya”, aminek nagyon szeretem a hangzását. A filmben el is neveztünk egy ravkai sörözőt „Gruzeburya”-nak.
A: Oh my goodness!You know, the only Ravkan I really tend to remeber is, it’s the part: „E’ya Razrushost”, the part that’s a genuine quote „I am not ruined. I am ruination.” That sometimes people askme to write that in Ravkan in books and it’s a very important quote for me and so that one always stays with me. Also there’s a wind that is called „Gruzeburya”, which I love the brute, I just love the sound of it, and we actually named a Ravkan beer hall„Gruzeburya” inthe show.


Beszélsz oroszul?
Q: Do you know Russian?

Leigh Bardugo: Nem. Egy hangyányit. De igazából szörnyű vagyok az idegennyelvekkel.
A: I don’t! No. I know a tiny little, but I’m genuinly terrible with languages.


6) Részemről az első percben beleszerettem az Éjúrba. Neked van olyan karaktered, akibe bele tudsz szeretni? Akár más történetekből? 
Q: I have fallen in love with the Darkling at the very first moment. J Do you have a character you love? A fictional boyfriend from any other stories?

Leigh Bardugo: Saját? Vagy mások által írt karakter? Mármint, nagyon szeretem Howl-t A vándorló palotából, és tulajdonképpen mindenkit Holly Black A kegyetlen hercegéből. Mindannyian szörnyetegek, de imádom mindannyiukat. Van egy Halál nevű karakter, akit Neil Gaiman alkotott, aki a gyengém volt, valamint kamaszkoromban odáig voltam egy Raistlin nevű varázslóért a Sárkánydárda Krónikákból.
A: That I wrote? Or other people wrote? I mean I love Howl from Howl’s Moving Castle, I love pretty much everyone in The Cruel Prince by Holly Black.They’re all such monsters and I love every single one of them.There’s a character called Death that Neil Gaiman created that I had a soft spot for and when I was growing up I had a huge crush on a character named Raistlin from the Dragonlence series.


Őt ismerem!

Q: I know him!

Leigh Bardugo: Ismered? Hát igen, nagyon bele voltam zúgva Raistlin-be, aki egy elég problémás fickó volt. És volt filmbéli szerelmem is: van egy Fantasztikus labirintus című film, nem egy hatalmas alkotás, de a mi korunkban, bizonyos emberek...
A:  Yeah, you do? Yeah, so I had a big crush on Raistlin, he was a very troubled fellow. And I had from movies:There’s a movie called Labyrinth, it’s not a great movie, but I think certain people, maybe of our age...


Amiben David Bowie is szerepel?
Q: With David Bowie in it?

Leigh Bardugo: Bizony, David Bowie... Szerelmes voltam Jareth-be fiatalkoromban, aki egyértelműen a legjobb a filmben. Szerintem felnőtté válásom kulcsfontosságú része volt. 
A: With David Bowie... Fell in love with Jareth, when we were young.He’s definitely the best part of the film.So that was definitely a pivotalpart of my adult lessons. 



7) Mit gondolsz van olyan tulajdonság, ami mindenképp hozzátartozik egy gonosz karakter alakjához, személyiségéhez? Sötét ruhák, sebhely az arcon, ördögi kacaj...?
Q: Do you think there is a MUST HAVE personality mark in an evil character? (Wearing all black, scar on the face, evil laugh..?)

Leigh Bardugo: Nem csak a gazfickók hordanak ám feketét! Nem, szerintem a fontos az, hogy a szereplők akarjanak valamit. Nem arról szól, hogy hős vagy gonosz vagy épp antihős. A karaktereidnek akarniuk kell valamit. És ez lehet épp egy rossz dolog, vagy valami, amit rossz célból akarnak, akár hogy rossz módon akarják megszerezni. De valamit mindenképpen erőteljesen akarniuk kell.
A: Not just villains wear all black! No, I mean for all characters, they need to have something they want. And it’s not about writing hero or villain or even an antihero, it’s about your characters have to want something. And it maybe the wrong thing, or they may have the wrong reasons or they may have the wrong method of trying to obtain that thing, but they need to want something powerfully.


8) Szerinted melyik Grisha Rendbe tartoznál, és milyen erővel rendelkeznél?
Q: What do you think, which Grisha Order you would belong to and what kind of power you would have?

Leigh Bardugo: Ezt gyakran kérdezik, és mindig azt mondom, Korporál lennék, de azt hiszem, ettől elég vérszomjasnak tűnök... talán az is vagyok.
A:  People always ask me this and I always say Corporalki, but I think it makes me sound bloodthirsty... maybe because I am.


9) Mi ad erőt egy nehéz napon?
Q: What gives you energy on a bad day?

Leigh Bardugo: Ez nehéz. Legfőképp most, hogy krónikus fájdalommal élek. Rá kell szánni egy percet, hogy lassítsunk, becsukjuk a szemünket, mélyeket lélegezzünk. Néha zenét hallgatok, hogy találjak magamban egy csendes helyet. És nagyon szerencsés vagyok, hiszen hihetetlenül segítőkész és szerető emberek vesznek körül, akik megadják nekem azt a kis lökést, amikor szükségem van rá.
A: That’s a hard one. I don’t... especially now that I’m living with more chronic pain, that definitely be a difficult one. I think taking a minute to slow down, close your eyes, breath deeply, you know, sometimesI listen to music to just try to find a placeof quiet in myself. And also I’m very lucky, because I’m surrounded by incredibly supportive, loving people and there are times when I’m pretty sure I would not have kept going if they’ve hadn’t been,somebody there to give me a gentle push up, yeah.


Köszönöm az interjút!




Az interjú létrejöttéért kiemelt köszönet illeti a Könyvmolyképző Kiadót, valamint @schesztit, aki nélkül ez a beszélgetés nem valósulhatott volna meg. Ő volt olyan bátor, hogy bevállalta, felteszi az írónőnek a kérdéseket, később pedig segít lefordítani. Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése