2019. november 16., szombat

Matt Haig - Az Igazmondó GlimpiA Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az Igazmondó Glimpi c. verses mesekönyve. A Blogturné Klub kilenc bloggere ennek örömére bemutatja A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból más jól ismert és mindenki által szeretett Igazmondó Glimpi vicces és szívmelengető történet, melyben szó esik igaz barátságról, őszinteségről, kudarcok feldolgozásáról, és az élet szépségéről.


Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634375784
Oldalszám: 122 oldal
Fordító: Szabó T. Anna
llusztrálta: Chris Mould

Fülszöveg:
Majd pirulsz és vidulsz és rossz viccen nevetsz,
és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz.
Te döntesz, hogy telik veled az élet el,
úgy hajlik, mint hangod, amikor énekel.
Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál!
Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára.
Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.

Saját véleményem:
Tavaly, ahogy befejeztem a Karácsony apó és a csokitojást, nagyon elszomorodtam, hogy nincs tovább, mert Matt Haig nélkül legalább annyira nem létezhet karácsony, mint Kevin nélkül. Úgyhogy, amikor idén megláttam, hogy újabb ünnepi történet érkezik tőle, ráadásul a Karácsony-trilógia egyik legizgalmasabb szereplőjével a főszerepben, repülő rénszarvast lehetett volna velem fogatni.

"Ne feledd, hogy ki vagy! Tudd, hogy tudsz küzdeni."

Ahogy a cím is mutatja, ezúttal a Karácsony apó iránt gyengéd érzelmeket tápláló, Igazmondó Glimpi kerül főszerepbe, kinek legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy nem tud hazudni. Első hallásra mindez nagyon becsülendőnek és mókásnak tűnhet, de ahogy a történet is mutatja, az igazmondás sajnos meglehetősen sok bonyodalommal, esetenként komoly fájdalommal jár a felek számára.
Az őszinteség hatalmas érték, ám hajlamosak vagyunk kegyes hazugságokkal élni egy-egy baráttal, családtaggal vagy számunkra fontos személlyel kapcsolatban, ha a helyzet úgy kívánja. Sőt, sokszor épp mi magunk vagyunk azok, akiknek tudat alatt szüksége van erre. Matt Haig pedig ezt a témakört járja be az aprócska, magányos Glimpi által, aki egyenes beszédével bizony sok barátját sérti meg ls veszíti el.

A történet eleje különféle szituációkat mutat be, olyanokat, melyek során az igazmondás sarkalatos pont, míg a vége egy konkrét eseményre fókuszál. Igazmondó Glimpi ugyanis egy olyan kislány szobájában köt ki, kinek élete nem túl boldog, épp költözés előtt áll, ráadásul az egyik nagyszülője is haldoklik.
Keserű téma ez, a szerző mégis olyan csodaszép módon járja körbe és segít feldolgozni, hogy azt lehetetlenség könnyek nélkül megúszni. Nekem sem sikerült.
Míg a könyvecske eleje nem varázsolt el túlzottan, addig a vége annyira erős érzelmi lavinát indított el bennem, hogy az valami hihetetlen. Egyik percben még boldogan mosolyogtam, a következőben meg már hatalmas könnycseppek csordogáltak a szememből, miközben folyamatosan lúdbőröztem. Végül még anyu kezébe is odanyomtam, hogy olvassa el, mennyire szép, értékes és megfontolandó gondolatok lapulnak benne, olyanok, amik korosztálytól függetlenül bárki számára fontosak lehetnek.

Lényegesnek tartom továbbá kiemelni, hogy a Karácsony-trilógiával ellentétben, Az Igazmondó Glimpi nem próza, hanem verses mese. Ám ettől eltekintve, minden ugyanolyan: Matt Haig értékes, karácsony illatú szavaitól kezdve, a gyönyörű borítón át, a lapokat díszítő illusztrációkig. Szívből ajánlom tehát mindenkinek - de tényleg mindenkinek -, kicsiknek és nagyoknak is! Az aprócska kötet hatalmas kincset rejt. Egy érző, dobogó szívet. Legszívesebben minden embernek odavarázsolnék a karácsonyfája alá egy példányt.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Glimpi
Kedvenc jelenet: amikor a Glimpi az elmúlásról beszél
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Karácsony-trilógia #3,5; Az Igazmondó Glimpi #1, de önállóan is olvasható
Nyereményjáték


Mostani játékunk során az Igazmondó Glimpi bőrébe bújunk… több-kevesebb sikerrel. Emberek lévén sajnos nem mindig sikerül igazat mondanunk. A Ti feladatotok, hogy eldöntsétek, igaz vagy hamis az adott állomáson olvasható állítás. Amennyiben mind a kilenc megfejtést beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Nikolas első rénszarvasa Villám.
Nézzetek be a többi állomásra is

11/08 Flora the Sweaterist
11/09 Olvasónapló
11/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/11 Csak olvass!
11/12 Zakkant olvas
11/13 Könyv és más
11/14 Könyvvilág
11/15 Hagyjatok! Olvasok!
11/16 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése