2020. április 27., hétfő

Sara Shepard - Tökéletes



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Hazug csajok társasága könyvsorozat harmadik része, a Tökéletes. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere bemutatja a négy régi barátnő - Aria, Hanna, Spencer és Emily - történetének folytatását, valamint izgalmas extra tartalmakkal színesíti azt.
Kövessétek a turné állomásait, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Sara Shepard: Tökéletes

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576853
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Miks-Rédai Viktória

Fülszöveg:
Aria nem tud ellenállni tiltott exének. Hanna közel áll hozzá, hogy elveszítse legjobb barátját. Emily egy egyszerű csók miatt idegeskedik. Spencer pedig semminek nem tud ellenállni, ami a nővéréé.
Jó nekem. Én jobban ismerem ezeket a hazug csajokat, mint ők magukat. De nehéz dolog magamban tartani a titkaikat. Jobb lesz, ha azt csinálják, amit mondok, különben…!
Ismerd meg a sötét titkokat!

Saját véleményem:
Piszkosul vártam már erre a folytatásra, arra hogy ismételten elmélyedhessek a Hazug csajok társaságának ügyes-bajos életében. Szeretem a komplexitását, azt, hogy egyszerre csajos és brutális, és hogy a hollywoodi kliséken túllépve valós emberi érzelmekkel, problémákkal foglalkozik. A szerző bátran boncolgat olyan témákat, mint a másság, az (ön)elfogadás, a megcsalás, a testvéri rivalizálás, evési zavarok, családi kapcsolatok, barátság vagy iskolai gondok és azok következményei. Mindemellett persze nem feledkezhetünk el a főszálról, Ali haláláról, valamint a fenyegető üzeneteket küldözgető A-ról sem, de úgy gondolom, a PLL leginkább mégis a lányok sötét kis titkai miatt szerethető. És ha valamiből, hát titkokból és mocsokból ebben a részben nincs hiány.

"– Ali nem állt közel túl sok emberhez. Csak hozzánk. És mi mind halálosan szerettük."

A korábbi kötetekhez képest a Tökéletes jóval komorabb hangulatú elődeinél, immár nagyobbak a tétek, A üzenetei egyre fenyegetőbbek, és az is kiderül, mi történik, ha valamelyik lány nem tartja be a játékszabályokat. Vagyis a játszma most kezd igazán érdekfeszítővé válni.
A sorozattól eltérően a lányok továbbra sem egységes csapatként, barátokként működnek, inkább amolyan különálló kisbolygók, akik az Ali naprendszerben, az A nevű égitest körül keringenek. Az Ali iránti újraindított nyomozás és az sms-ek azok, amik néha-néha összehozzák őket, ám ezt leszámítva mindannyian a maguk kis életével bajlódnak:
Aria rájön, hogy egyáltalán nincs túl Ezrán, és a családi élete is felbolydul, miközben újabb részletek derülnek ki a múltjáról. Akárcsak Spencer esetében, aki tovább viaskodik nővérével, és komoly csávába keveredik egy Melissától ellopott dolgozat miatt. Ezzel szemben Hanna legjobb barátnőjével, Monával kerül összetűzésbe, és éli meg annak hullámhegyeit-völgyeit, míg Emily A áldozatául esik. Engedetlenségének hála nem csupán a földi poklot lesz kénytelen átélni, hanem végre önmagáért is ki kell állnia.

Ha most valaki megkérdezné tőlem, melyik lány száláért rajongok jobban, nem tudnám megmondani. Számomra épp annyira érdekfeszítőek Aria családi gondjai, és az általa bekúszó tanár-diák viszony, mint a Spencer és Melissa közt feszülő testvér-párharc, Emily coming-outja, vagy Hanna önképzavarai és barátnős viaskodásai. Szeretem, ahogyan Sara Shepard ezekkel a hétköznapi problémákkal foglalkozik, és hogy olyan intenzitással kezeli, amennyire azt egy lányok korabeli diák is tenné. Ettől válik valóságossá az egész.
Bár azért azt be kell vallanom, hogy nem vagyok maradéktalanul megelégedve a mostani résszel. Az eleje számomra kissé lassú, eseménytelen, egészen A ismételt felbukkanásáig súlytalanok a fejezetek. Onnantól viszont minden a helyére kerül, beindul a gépezet, jönnek a megdöbbentő üzenetek, sokkoló cselekedetek és váratlan fordulatok. Ariáék egy sor újabb kihívással találják szembe magukat, féltve őrzött titkaik pedig komoly veszélybe kerülnek.

Összességében azért jó kis rész ez a hibái ellenére is. Fordulatos, izgalmas, meglepően őszinte, és csupa-csupa olyan témát érint, amivel bármelyik tini azonosulni tud.
Amennyiben ismeritek a sorozatot, úgy nem kérdés, folytassátok - most kezdődik csak igazán! -, ha pedig nem, akkor bátran vágjatok bele, amennyiben kedvelitek a csajos krimiket. Lehet, hogy a Hazug csajok társaságában még kinyithatós telefont használnak, de az üzenete, és az általa taglalt témák örök érvényűek.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Aria, Emily
Kedvenc jelenet: Aria skarlát betűs kirohanása
Negatívum: Aria anyukája
Borító: 5/5
Sorozat: Hazug csajok társasága #3




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a sorozat szereplői után nyomozunk. Minden állomáson láthattok egy azonosító kártyát, amiről sajnálatos módon kikopott a fénykép, és összekeveredett rajta a név. Arra kérünk benneteket, segítsetek nekünk kitalálni, kiket is rejtenek ezek az igazolványok. Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

04/19 Spirit Bliss Sárga könyves út
04/21 Dreamworld - Borítók
04/23 Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
04/25 Sorok között
04/27 Dreamworld
04/29 Sorok között - Sorozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése