2022. október 9., vasárnap

Ayana Gray - Beasts of Prey


Ayana Gray: Beasts of Prey - Indul a vadászat
 
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
ISBN: 9789632668260
Oldalszám: 512 oldal
Fordító: Babits Péter

Fülszöveg:
Lkossa fényét vesztett városából kiveszett a mágia, különösen egy olyan lány számára, mint a tizenhat éves Koffi, aki a hírhedt Éjszakai Állatkert veszélyes és különleges vadjainak gondozásával igyekszik törleszteni családja adósságát. Ám azon a végzetes éjszakán, amikor az állatkert kegyetlen gazdája szerettei biztonságát fenyegeti, Koffi olyan hatalmat szabadít fel, amelyet még ő maga sem ért, és amelyért szörnyű árat kell fizetnie.
Az ifjú Ekon végzete előre meg van írva: atyja és bátyja nyomdokait követve az elit harcosok soraiba kell lépnie, hogy méltón őrizze tovább a családi örökséget. Azonban beavatásának éjszakáján tűz üt ki, és a zűrzvarban Ekon szembekerül a shetanival - a város lakóira közel egy évszázada vadászó vérszomjas fenevaddal. A fiúnak esélye sincs a bestiával szemben, ám egy különös hatalommal bíró lány megmenti az életét.
A megszégyenített Ekon megesküszik, hogy legyőzi a shetanit, miközben Koffi hasonló tervet sző: a szörnyeteg elfogásával kiválthatná családja adósságát. A körülmények ingatag szövetségbe forrasztják a két fiatalt, akik a Nagy Dzsungel ismeretlen erdejébe, egy vad, varázslatokkal és veszélyekkel teli világba indulnak a fenevad nyomába. Kezdetét veszi a hajsza, ám nem tudni, hogy a sors a vadászok vagy a préda szerepét szánja-e számukra.
A fiatal amerikai írónő, Ayana Gray fordulatokban gazdag Young Adult regénye mesterien ötvözi a fekete kontinens mítoszainak bűvös világát a fantasy elemeivel. A Beasts of Prey - Vérszomjas fenevadak lenyűgöző és vérfagyasztó utazás a vadon szívébe.

Saját véleményem:
A Beasts of Preyre egy kedves ismerősöm, Evi hívta fel a figyelmemet, és bár eleinte nem kimondottan vonzott a történet, néhány tiktok videó után beadtam a derekamat. És milyen jól tettem! Ayana Gray debütáló regénye a fekete kontinens fantasy elemekkel tarkított, vad és ősi világába kalauzolja el olvasóját, egy olyan világba, ahol a mítoszok, a mágia és a természeti istenekben való hit nagyban meghatározza az emberek mindennapi életét.

"- A végzet nem egyetlen ösvény, Ekon, hanem számtalan. Némelyik egyenes, mint a nyílvessző, mások tekeregnek és egymásba gubancolódnak, mint a cérnaszál. Nem megkérdőjeleznünk kell őket, hanem követnünk."

Számunkra, nyugati emberek számára Afrika fejletlensége,  természetközelisége és kultúrája egyszerre szokatlan, furcsa és egzotikus. A különféle törzsek szokásai, az állatvilág közelsége, illetve a kettő szimbiózisa különbözik az általunk megszokottaktól, s talán emiatt hajlamosak is vagyunk megfeledkezni róluk. Ha színtisztán csak az irodalomnál maradunk, be kell látnunk, hogy vajmi kevés regény foglalkozik ezzel a különleges világgal, és még kevesebb ifjúsági kötettel találkozni a boltok polcain. A Beasts of Prey azonban remekül rávilágít arra, mennyi, de mennyi lehetőség rejlik az afrikai kultúrában, s hogy mennyire lenyűgöző mitológiával rendelkeznek. A történet kulcsfigurája ugyanis egy kelet-afrikai rém, a shetani, aki a Nagy Dzsungelbe tévedő embereket kegyetlenül meggyilkolja. Az emberek rettegik, és ha csak tehetik, messzire elkerülik a dzsungelt. Úgy tartják, még soha senki nem tért vissza élve, aki találkozott a bestiával... Kivéve Koffit és Ekont, a regény két jelenbéli főszereplőjét.

Koffi egy fiatal lány, aki egész életét az Éjszakai Állatkertben dolgozva töltötte édesanyja társaságában. Egyetlen álma van: megfizetni apja adósságát és maga mögött hagyni az egész rabszolgatábornak beillő helyet, ahol veszélyesebbnél veszélyesebb állatokat gondoznak, idomítanak, és esténként a vendégek előtt parádéztatnak. Célja már karnyújtásnyira van, amikor figyelmetlenségének hála tűz üt ki az állatkertben, s olyan mértékű kárt okoz, aminek megtérítésére egy egész élet sem lenne elegendő. Koffi alkut ajánl hát kegyetlen főnökének: megígéri, hogy megszerzi számára a shetanit, ami új befektetőket hozhatna a haldokló állatkertnek. Csakhogy nem ő az egyetlen, aki a bestia nyomába ered. Ekon, a beavatási próbákon megbukott, majd ballépése által elbocsátott, kényszeres számolással küzdő ifjú harcosnövendék is úgy dönt, útra kel és levadássza apja gyilkosát, bízva abban, hogy ezáltal megbocsátást, egyben felvételt nyerhet a Hatok Fiai közé. Míg Koffi számára a szabadsága, addig Ekon számára az elismerés és végzete beteljesítése a cél. Ám a sors furcsa fintoraként össze kell fogniuk, ha a Hatok Fiai elitalakulata előtt akarnak ráakadni a shetani nyomára. Nagy előnyük, hogy Koffi képes kommunikálni a lénnyel, Ekon pedig olyan tudás és képességek birtokában van, ami segíthet a tájékozódásban. Az idő viszont ketyeg: a nyakukban loholó katonák senkit és semmit nem kímélnek, ahogy a vérszomjas bestia sem - a dzsungel pedig tele van veszéllyel. 
 
Ayana Gray egy jól felépített, izgalmakban és fordulatokban gazdag történetet álmodott meg, melyben végig ott pezseg a mágia. Az a mágia, ami egykoron Lkossa városában is jelen volt, egészen a Szakadás pillanatáig, ami mindent megváltoztatott. A három nézőpont karakter által évtizedeken átívelő bepillantást nyerünk abba, milyen volt a múltban, amikor az emberek még tanulták, használták és szerették a mágiát, és milyen a jelenben, amikor üldözik azok birtoklóit. Közben pedig ott zizeg a kérdés: valóban bűn és szégyellni való dolog a varázslat, olyasmi, ami csak ártani képes? Egyáltalán: ellen lehet-e állni a csábításának? Ilyen és ehhez hasonló kérdések bonyolítják a főhősök kalandos útját. Az utat, melyben szökés, üldözés, árulás, lopás, menekülés és vadászat követi egymást.
Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a fülszöveg némileg becsapós. Maga a történet két nagy egységre bontható: az első kétszáz-kétszázötven oldal főként Koffi és Ekon saját életére (múltjára, problémáira, életminőségére) fókuszál, s csak szép lassan szövődik egybe. A hajsza, és az igazán torokszorító pillanatok pedig csak eztán veszik kezdetüket. Tehát bár a szöveg rendkívül olvasmányos, a cselekmény lassan építkező. Erre viszont szükség is van ahhoz, hogy az olvasó kellő mértékben megismerhesse Lkossa városát, az ottaniak életének ritmusát, az állatkerti és templomi szokásokat-szabályokat, melyek nagy mértékben befolyásolják Koffi és Ekon személyiségét, nézeteit és motivációt.
Egyvalami azonban végig jelen van: a vadon lüktetése. A megzabolázatlan, vad, veszélyes, mégis csodálatos természet, ami képes elvarázsolni vagy éppen meggyilkolni az embert, és aminek az élővilágánál színesebbel sehol máshol nem találkozni.  

Szívből ajánlom hát, ha szeretnétek valami igazán különlegeset olvasni. A Beasts of Prey egy lélegzetelállító, mítoszokkal és mágiával átitatott kalandregény, ami hűen tükrözi a fekete kontinens zabolázatlan szépségét és természetközeliségét. Misztikus, félelmetes, felpezsdítő, vad és észveszejtően izgalmas. Mi több, karakterei is nagyon kedvelhetőek: Koffi bátor, céltudatos, szabadságvágyó lány, Ekon pedig egy megbecsülésre éhező, nagy tudásszomjú könyvmoly-harcos kényszeres számolással, míg Adiah... nos ő legyen meglepetés. Csapatban és külön-külön is izgalmas színfoltjai a történetnek; egyéni motivációik, személyiségük, valamint kitűzött céljaik rengeteget adnak a regényhez, együtt pedig igazán dinamikus, bár kissé makacs duót alkotnak (már csak azért is, mert több szempontból is szemben állnak egymással). Szóval, ha vágynátok valami újra, frissre, tartalmasra, és még az ellenségekből szövetségesek vonal is bejön, akkor ajánlom nektek ezt a szuper fantasyt.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ekon, Koffi, Adiah, Ugo testvér
Kedvenc jelenet: Ekon és Koffi közös lopása-menekülése, és egy spoileres jelenet
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: Indul a vadászat #1
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése