2022. október 24., hétfő

Jen Calonita - Tükröm, tükröm


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb kötete, a Tükröm, tükröm. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják, mi történik akkor, ha a Gonosz Királynő a herceget mérgezi meg.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

 
Jen Calonita: Tükröm, tükröm
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635842261
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Hermann Alexandra

Fülszöveg:
Mi lett volna, ha a Gonosz Királynő a herceget mérgezi meg?
Hófehérke királysága szeretett édesanyja halálát követően a nép által csak "a Gonosz Királynőként" emlegetett mostohaanyjához kerül. A fiatal hercegnő igyekszik észrevétlen maradni a kastélyban, hogy ne okozzon kellemetlenséget az új királynőnek.
Amikor azonban a megöletésére kiötlött terv félresikerül, Hófehérke élete gyökeresen megváltozik. Egy csapat, eleinte bizalmatlan törpe, egy kedves, de szinte ismeretlen herceg, és egy titokzatos múltbeli ismerős segítségével merész küldetésre indul, hogy megállítsa a Gonosz Királynőt, és visszaszerezze a királyságát. Vajon képes legyőzni egy ellenséget, aki minden lépéséről tud, és eltökélte, hogy - akár Hófehérke és szerettei életének árán is - megtartja nehezen megszerzett hatalmát?

Saját véleményem:
Hófehérke meséjét noha rongyosra néztem gyerekként, mégsem tartozik a kedvenc Disney hercegnőim közé. Egészen egyszerűen azért, mert a maga egyszerűségével egy egészen más kor eszményeit képviseli a karaktere, és azon kívül, hogy kedves, gondoskodó és rettentően naiv, semmit sem tesz a sorsáért - mi több, inkább szolgál.

"Egyetlen hang is lehet nagyon erős, ha kimagaslik a többi közül."

A fentebbiek fényében kissé félve vágtam hát bele a Tükröm, tükrömbe, tartottam attól, hogy Hófehérke semmitmondó karaktere nem fogja fenntartani a figyelmemet, arról nem is szólva, hogy nem olyan régen olvastam Serena Valentino újragondolásában a Gonosz Királynő történetét, ami elég ütősre sikeredett - s jelen esetben akarva-akaratlanul is ott motoszkált bennem viszonyítási alapként. Jen Calonita azonban teljesen új oldalról közelítette meg ezt az időtlen klasszikust, egészen pontosan a nő és a női erő oldaláról, ami mindez idáig a Disney-féle feldolgozás legnagyobb hiányossága volt. Mondhatni, megpróbálta kiküszöbölni azt a csorbát, amit a múlt hagyott, s erőt lehelni Hófehérke karakterébe, illetve motivációt adni a lánynak és mostohájának egyaránt. Épp ezért, a Tükröm, tükrömben két szálon futnak az események, és két nézőpont karakter által válik kerekké a történet.
Az egyik mesélő maga a Gonosz Királynő, vagyis Ingrid, Hófehérke mostoha- és keresztanyja, akinek a sorsát kislány korától kezdve - egészen pontosan attól a perctől, hogy húgával (Hófehérke anyukájával) megszöknek kegyetlen apjuktól -, több évtizeden át követhetjük. Láthatjuk, hogy a testvérét féltve óvó lányból mi módon válik azzá a Gonosz Királynővé, akit csak a hatalom és a szépség érdekel, s bepillantást nyerhetünk mindennek lelki folyamatába is, ami még karakteresebbé és motiváltabbá teszi őt az olvasó szemében. Ingrid - csakúgy, mint a legtöbb Hófehérke feldolgozásban - itt is izgalmas színfoltja a történetnek, egyszersmind rettentően emberi is, ami gyönyörűen megmutatkozik a figyelemért és a könnyebb életért áhítozó fiatal lány képében, aki mindössze olyan életre vágyik, ami neki nem adatott meg, és arra, hogy többé senkit se kelljen szolgálnia.

A másik oldalon viszont ott van Hófehérke, a csupa szív, örökké optimista, állandóan mosolygó 2D-s lány, aki a végzetes gyilkossági kísérletig beletörődve mostohaanyja elnyomásába, igyekszik elfogadni és kimaxolni korlátok közé szorított mindennapjait. Tulajdonképpen ő az, akin ez a történet áll vagy bukik: és a jó hír az, hogy nagyon is áll, hála Jen Calonitának, aki felismerve a karakter hiányosságait, életet lehelt bele, s olyan tulajdonságokkal ruházta fel, melyeknek köszönhetően hús-vér szereplővé válhatott. Hófehérke ebben a feldolgozásban nemcsak, hogy szembesül mostohaanyja gonosz tetteivel, népe elnyomásával, hanem nagyon is realizálja azokat, s kész revansot venni. Továbbra is kedves, bájos, optimista lány, ugyanakkor ott pislákol benne az öröksége, a népe és családja iránti kötelességtudat, és a vágy arra, hogy kitörjön kalitkájából. Még akkor is, ha ehhez titokban sereget kell toboroznia.
A szerző, figyelve arra, hogy megtartsa a Disney mese ikonikus mozzanatait és Hófehérke esszenciáját, kitöltötte a hézagokat, és egy háttérforradalom kialakításával turbózta fel a törpés részeket, ami elsőre talán furcsán hangzik, de nem az. Hófehérke elszántsága, a zúgolódó nép, a külvilággal érintkező törpék mind-mind olyasmik, amik kiválóan belesimulnak a meglévő történetbe. Ráadásul végre a bájos hercegnek is esélye nyílik arra, hogy kilépjen a random halott hercegnőket smacizó klisé korlátai közül. Henri és Hófehérke kapcsolata nagyobb hangsúlyt kap a kötetben, s közös jeleneteik által az olvasó megértheti, miért és hogyan szövődik köztük igaz szerelem. Na meg az a bizonyos sorsfordító pillanat is a herceghez köthető, ugyanis itt most nem Hófehérke végzi majd üvegkoporsóban.

A Tükröm, tükröm nem hibátlan, nyelvezete kissé egyszerű, az összképet tekintve mégis roppant szerethető és élvezetes regényről van szó, ami fordítva a sokak által ismert mesén a női erőt helyezi középpontba. Sokkal inkább emiatt nevezném sorsfordítónak, hisz mind a két női főszereplő az erős nő szimbóluma, olyan alakok, akik nem hódolnak be és támaszkodnak a férfiakra, hanem sarkukra állva kézbe veszik önnön sorsukat. Érdekes elképzelése, illetve továbbfűzése ez egy olyan történetnek, amiben annak idején pont ezt a szellemiséget nyomták el, inkább azt sugallva, hogy egy rendes nő otthon ül, főz, mos, takarít és várja haza a férfit. A Tükröm, tükrömben Hófehérke végre jelen van, s a szerző különféle női sorsokat ábrázolva világít rá arra, hogy egyetlen hang is lehet erős.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Katalin, Morgó, Hófehérke
Kedvenc jelenet: Henri elpáholása az erdőben, Hófehérke és Katalin beszélgetései
Negatívum: egyszerű nyelvezet, törpék háttérbe szorulása
Borító: 5/5
Sorozat: Sorsfordító történetek #7, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint Hófehérkéé? Minden állomáson láthattok egy képet, melyen Hófehérke valamelyik megtestesülése látható, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni annak a filmnek vagy sorozatnak a címét, amiből származik.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

10/18 Csak olvass!
10/20 Utószó
10/22 Sorok Között
10/24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése