2022. október 14., péntek

Rosalba Troiano - 20 rendkívüli lány, aki megváltoztatta a világot


A rendkívüli történetek sorozat következő részében 20 olyan hölgyet ismerhetünk meg, akik az élet valamilyen területén kiemelkedőt alkottak. A kötetben szereplő nők bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeknek a különleges és inspiráló személyeknek az életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.
 
 
Rosalba Troiano: 20 rendkívüli lány, aki megváltoztatta a világot
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635841554
Oldalszám: 88 oldal
Fordító: Kertész Edina

Fülszöveg:
Ebben a könyvben húsz olyan lányról olvashatsz, akik kezdetben egyáltalán nem tűntek rendkívülinek - később aztán, mikor felnőttek, azzá váltak, bár volt, hogy ők észre sem vették.
Mi volt a titkuk? Megtanultak hallgatni a szívükre, és követni a titkos vágyaikat. Rengeteg időt áldoztak arra, hogy elérjék a célt, amit kitűztek maguk elé, még akkor is, ha senki sem hitte, hogy sikerülhet nekik.
A könyvből megismerheted többek között Frida Kahlo, Jane Goodall, Coco Chanel és Jane Austen életét is!

Saját véleményem:
Az elmúlt évszázadok, sőt évezredek folyamán a nőket rengeteg megkülönböztetés érte, és ha őszinték akarunk lenni, akkor be kell vallanunk, hogy ez mind a mai napig is így van. Ám történelmünk során számos olyan lány, asszony és nő akadt, akik valamilyen módon rácáfoltak, mi több felülkerekedtek a gyengébb nemről alkotott sztereotípiákon, és olyan nagy horderejű dolgokat vittek véghez, amik alapjaiban változtatták meg az életünket vagy voltak rá hatással.

"Bármi is történjék, a szeretet az, ami erőt ad az újrakezdéshez. Repülni tanít, még ha töröttek is a szárnyaid, és megváltoztatja az életedet."

Rosalba Troiano húsz ilyen csodálatos lányról ír a Rendkívüli történetek sorozat legújabb kötetében. Húsz mindenre elszánt, akadályokat nem ismerő lányról, akik a maguk szakterületén maradandót alkottak köszönhetően annak, hogy nem hagyták elnyomni magukat, hanem hittek önmagukban, vágyaikban, álmaikban, s akaraterejükkel, kitartásukkal elérték céljaikat. A könyv legfőbb feladata pedig az, hogy a lányok életútja által rávilágítson arra, hogy bárki, aki képes hinni önmagában, kitartani, szeretni, és önnön kudarcain felülkerekedni, az bármit elérhet az életben. 
A könyvben egyébként hét szakterület kap helyet, úgy mint, művészet, sport, kutatás, divat, feltalálás-tudomány, regényírás és emberi jogi aktivizmus, ami húsz ismert vagy kevésbé ismert lány között oszlik szét. Ráadásul a szerző ezúttal is széles idővonalról válogatott, egészen pontosan ezerhatszáznegyvenhéttől napjainkig, így megismerhetünk olyan lányokat, felnőtt nőket, mint Jane Austen, Marie Curie, Anna Pavlova, Coco Chanel, Agatha Christie, Frida Kahlo, Edith Piaf, Audrey Hepburn, Jane Goodall, Valentyina Tyereskova és Malala Júszafzai, míg a kevésbé közismertek között ott van Maria Sibylla Merian, Mary Anning, Ada Lovelace, Emmeline Pankhurst, Maria Montessori, Amelia Earhart, Tamara de Lempicka, Hedy Lamarr vagy Wilma Rudolph. Feltehetően ezek a nevek a fiatalabb korosztály számára nem sokat fognak mondani, legalábbis addig, míg el nem olvassák a történeteiket, utána viszont garantáltak új példaképek születnek.

A kötet felépítését tekintve mindegyik hölgy számára két oldalpár jut, ami tartalmazza a fiatalkorukat, majd a felnőtt életük legfontosabb tudnivalóit, s az illusztrációk is ekként jelennek meg: egy gyerekkori és egy felnőtt. Tehát mindegyik alak teljes, ámbár rövidített, s gyereknyelvre konvertált életrajza olvasható saját maguk tolmácsolásában. És azt kell mondanom, hogy a sorozatnak ez az a tagja, ami legközelebb került hozzám. A szerző írásmódja rendkívül olvasmányos, amellett gyerekbarát és folytonos is. Lendületes, lényegre törő, érthető és élvezhető, könnyű elképzelni, hogy valóban az adott személy meséli el számunkra életútját. S úgy gondolom, hogy ez gyerekek szempontjából kiváltképp előnyös, hisz így simán azonosulhatnak a lányokkal. Voltaképp olyan, mintha két barát beszélgetne egymással.
 
A 20 rendkívüli lány, aki megváltoztatta a világot egy igazán értékes és fontos könyv, amit én szívből ajánlok mindenkinek: kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tanulságos, megható, informatív és olyan értékeket közvetít, amit gyerekek számára nem lehet elég korán megtanítani - nekünk, felnőtteknek pedig sosem árt az emlékeztető. Szóval tényleg nagyon ajánlom. Az biztos, hogy az én szívembe belopta magát, jó volt megismerni ezeknek a lányoknak, nőknek a történetét, s az ő elképesztő kitartásuk, öntudatosságuk és akaraterejük által felszívni magamat.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:Edith Piaf, Jane Goodall
Kedvenc jelenet:  a hattyús és Szürkeszakáll
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Rendkívüli történetek, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, a könyv kiemelt célja, hogy bemutasson 20 olyan nőt, akik az élet valamilyen területén kiemelkedőt alkottak. A mostani játékunk során olyan magyar hölgyek nevét kell felismernetek, akik az élet valamilyen területén úttörőnek számítanak. A neveik viszont sajnos összekeveredtek, így nektek kell kibogozni, és kideríteni, hogy kiről is van szó. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő személy nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A L B A H   Z A L U J




Nézzetek be a többi állomásra is

10/12 Csak olvass!
10/14 Dreamworld
10/16 Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése