2022. október 4., kedd

Sabrina Jeffries - Az agglegény

Rá lehet-e venni egy megrögzött agglegényt a nősülésre? 
Természetesen igen, csak a megfelelő nő kell hozzá. Sabrina Jeffries Az agglegény című könyvéből azt is megtudjátok hogyan lehet ezt kivitelezni. Köszönjük General Press Kiadó!
Tartsatok velünk blogturnénkon, játszatok velünk, és akár a tiétek is lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
 
 
Sabrina Jeffries: Az agglegény
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634526261
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Bakos Katinka

Fülszöveg:
Lady Gwyn Drake évek óta igyekszik titokban tartani egy fiatalkori botlását, amely napvilágra kerülve tönkretehetné az ő – és a családja – hírnevét.
Amikor azonban az egykori udvarlója megfenyegeti, hogy nyilvánosságra hozza a közös titkukat, Gwyn bátyja úgy dönt, a birtok vadőrét, Joshuát adja a lány mellé, hogy megvédje őt a zaklatótól. A megrögzött agglegény kötelességtudatból elvállalja a feladatot, pedig igazi kínzással ér fel számára egy ilyen szépség mellett lenni, akinek a bája a legkevésbé sem hagyja hidegen.
Gwyn a jóképű Joshua társaságában a legszívesebben maga mögött hagyná a múltját és a londoni úri társaságot is, ám flörtölési kísérleteit a hűséges testőre rendre figyelmen kívül hagyja. Idővel pedig már a lady maga sem tudja, mi a nagyobb kockázat: szembeszállni a zsarolójával, vagy felfedni igazi érzéseit a zord kísérője előtt…

Saját véleményem:
A történelmi romantikus zsánerében Sabrina Jeffries munkássága áll legközelebb a szívemhez,  minden egyes évben gyermeki lelkesedéssel várom a soron következő regényét. Idén a Hercegi kör második kötetéhez lehetett szerencsém, mely egy meglehetősen kusza és szövevényes rokoni kapcsolatokkal rendelkező család harmadikként bemutatkozó gyermekét, Lady Gwyn Drake-et és annak távoli - nem vér szerinti - rokonát, Joshuát helyezi előtérbe.

"- A szerelem olyan, mintha tüzet innál, és abban bíznál, hogy nem éget meg, bár körülötted mindenki mást megperzsel. Azt jelenti, hogy megbízol valakiben, pedig mindenki más szerint nem kellene. Mert valahol mélyen a szívedben tudod, hogy az az ember, akiben megbízol, megérdemli ezt."

A sorozat egyes részei önállóan is olvashatóak, mindössze egyetlen, a jelenlegi történetre nézvést jelentéktelen szál (pontosabban személy) köti össze őket, méghozzá a háromszorosan megözvegyült Lady Lydia. A hölgy ugyanis háromszor ment férjhez három különböző herceghez, s szült mindegyiknek gyermeket, ezzel létrehozva egy kissé kaotikus családfát, majd özvegyült meg rejtélyes módon. Az előző részben már felmerült, hogy a hercegek halála talán nem véletlen volt, s ez az állítás egyre jobban beigazolódni látszik, ám a hangsúly ezúttal Lady Lydia egyetlen lánygyermekén, Gwynen van. 
A harmincadik évében járó nő számára sorsdöntőnek ígérkezik az 1809-es esztendő, Poroszországból hazatérve a család úgy dönt, ideje debütálnia, s férjet fognia. Gwynnek azonban esze ágában sincs férjhez menni, minthogy sok-sok esztendővel korábban buta fruskaként bedőlt egy Lionel Malet nevű katonatisztnek, akinek odaadta szüzességét, vagyis a kor eszményeit tekintve elvesztette becsületét. A család erről mit sem sejtve hajthatatlan, ráadásul Gwyn debütálásáról hírt szerezvén Malet is megjelenik és megzsarolja: fizet a hallgatásáért vagy kikürtöli, miféle erkölcstelenségeket műveltek, ezzel mintegy romba döntve Gwyn családját és jó hírét. 
A nő számára egyetlen megoldás marad: fizet. Azonban a dolog korántsem ilyen egyszerű, Malet megjelenéséről tudomást szerezve testvére, Thornstock hercege testőrt állít mellé a jóképű, ámde mogorva vadőr személyében, akinek az a feladata, hogy egyetlen pillanatra se tévessze szem elől Gwynt londoni útja során.

Nem fogok hazudni, elég nehezen sikerült belerázódnom a történetbe, nem könnyű átlátni és megérteni a szereplőket összekötő rokoni szálakat. Helyzetemen pedig a szöveg idegensége sem segített. Korábban említettem, hogy Sabrina Jeffries az egyik kedvenc történelmi romantikus szerzőm; imádom az olvasmányos, gördülékeny stílusát, ami minden regényére jellemző. Itt azonban annyira darabos, kor- és szerzőidegen volt a szöveg a modern nyelvhasználat miatt, hogy kis híján feladtam. (Ha követitek a blogot, tudjátok, hogy nem szokásom szapulni a fordításokat, de ez most nagyon nem nyerte el a tetszésemet, és csak remélni merem, hogy a későbbi részek már olyan minőségben érkeznek, amilyet megérdemel a szerző - és a zsáner.) 
Mindazonáltal Gwyn és Joshua párosa kellően érdekfeszítőnek bizonyult ahhoz, hogy felülkerekedjek a problémáimon, és hagyjam magam sodródni. Annál is inkább, mert személyükben nem szokványos hősöket ismerhet meg az olvasó.
Gwyn egy kissé forrófejű, ámde annál öntudatosabb hölgy, aki tisztában van a társadalomban betöltött szerepével és vétkei súlyával. Ennek dacára - vagy épp ezért - szereti feszegetni a határokat, és elérni azt, amire - vagy jelen esetben akire - vágyik. Noha mogorva testőre ébersége nem kevés bosszúságra ad okot, mégis vonzónak találja a férfit, s mindent el is követ annak érdekében, hogy közelebb kerüljön hozzá. Törekvései viszont a poklot jelentik Joshua számára, aki bár nem kissé vonzódik hozzá, mégis elérhetetlennek találja a nőt. Hiába hercegi sarj, sokadikként nem rendelkezik megfelelő ranggal ahhoz, hogy méltó partnere lehessen Gwynnek, korábbi lábsérülése miatt pedig nyugalmazott őrnagyként sem teremtheti meg az ehhez szükséges feltételeket, nem beszélve dühkitöréseiről.

A szív és kötelesség csatája ez, melyben mindkét fél vágyódik a másik után, ám titkaik, problémáik és rangjuk éket ver kettejük közé. De nem egy történelmi romantikus regényről lenne szó, ha kapcsolatukat nem jellemezné csábítás, lopott csókok-érintések sora és egyéb, arcpirítóan heves örömmámoros pillanat. A cselekmény középpontjában Joshua és Gwyn észérvekkel és vágyakkal hadakozó viszonya áll, amit az olykor-olykor felbukkanó egykori szerető zsarolása tesz még izgalmasabbá. Na meg Joshua poszttraumás stressz szindrómája, ami megrázó, ugyanakkor  érdekes színfoltja a történetnek, figyelembe véve, hogy a zsánerben alkotó szerzők szeretnek tökéletesen kinéző főhősöket teremteni. Ezzel szemben Joshua egy sánta, dühkitörésekkel és egyéb, ptsd tünetekkel küszködő férfi, aki sem rangban, sem vagyonban, sem külsejében nem méltó arra, hogy meghódítsa a szívének kedves hölgyet, ráadásul modora sem épp makulátlan. 

Az agglegény tehát bár közel sem tökéletes, mégis könnyed, kedves, szórakoztató mű, ami néhány óra kellemes kikapcsolódást biztosít olvasója számára. Így legfőképp azoknak ajánlom, akik nem vágynak semmi komolyra, hanem egyszerűen csak szeretnék élvezni a zsáner sajátosságait egy bájos, kissé szenvedélyes történet által. Továbbá a Bridgerton sorozat és könyvek szerelmesei sem fognak csalódni benne, több egyezés is felfedezhető a két mű között, vagyis, ha szerettétek Anthony és Daphne történeteit, akkor bátran ajánlom ezt is. Az egyezések nem zavaróak, inkább kellemesen nosztalgikusak. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Joshua, Gwyn
Kedvenc jelenet: lőgyakorlat, pincében rejtőzködők
Negatívum: modern, koridegen nyelvezet
Borító: 5/4,5
Sorozat: Hercegi kör #2, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Agglegényeket keresünk! Turnénk minden állomásán egy-egy Sabrina Jeffries-karakter nevét találjátok – természetesen valamennyien agglegények! A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok annak a könyvnek a címét, melyben a kérdéses urak szerepelnek.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Jackson Pinter




Nézzetek be a többi állomásra is

09/30 Betonka szerint a világ…
10/02 Kelly és Lupi olvas
10/04 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése