2023. március 11., szombat

Ali Hazelwood - Eszméletlen szerelem


A szerelem képlete nemcsak külföldön, de hazánkban is nagy sikert aratott, ezért már mi is nagyon vártuk az Eszméletlen szerelem megjelenését. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ez a kötet is elrabolta-e a szívüket, és ne feledjétek: egy szerencsés játékos megnyerheti a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!
 
 
Ali Hazelwood: Eszméletlen szerelem
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634996293
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Stier Ágnes

Fülszöveg:
Mint egy lila hajú jedi, aki egyensúlyt hoz a férfiak uralta univerzumba, Bee Königswasser egyetlen egyszerű elvet követ az életében: mit tenne Marie Curie? Ha a NASA felajánlaná neki egy neuromérnöki projekt vezetését, Marie kérdés nélkül igent mondana. Csakhogy a modern fizika anyjának sosem kellett osztoznia a feladaton Levi Warddal.
Jó, persze, Levi vonzó a maga sötét hajú, magas, metsző tekintetű módján. És erős karjaival romantikus hősként megmenti Beet, amikor a lány szorult helyzetbe kerül a laborban töltött első napján. De már évekkel ezelőtt, még a doktori iskolában teljesen világossá tette, hogy mit érez a lány iránt.
Bee laborfelszerelése nem jött meg, a kollégák levegőnek nézik, ezért úgy érzi, hogy a karrierje megint megfeneklik. Talán a nyakszirti lebenye játszadozik vele,
de Bee esküdni merne rá, hogy Levi szép lassan a szövetségesévé válik, támogatja az ötleteit, és… felfalja őt a szemével. A lány neuronjai pedig lángra lobbannak. De amikor eljön az idő, hogy lépjen, és kockára tegye a szívét, egyetlen dolog számít: mit tesz most Bee Königswasser?

Saját véleményem:
A tavaly bombasikert aratott A szerelem képlete után újabb Ali Hazelwood kötettel örvendeztetett meg minket a Maxim Kiadó. Az Eszméletlen szerelem által pedig a szerző ismételten a STEM világába kalauzolja olvasóit, annyi különbséggel, hogy itt főként az idegtudomány - azon belül is az agykutatás - kerül fókuszba. Nem véletlenül, ugyanis Ali Hazelwood maga is idegtudományból szerzett PhD fokozatot, illetve több agykutatásról szóló tanulmányt is írt korábban. Részben emiatt, részben a többi, fel nem sorolt párhuzam miatt érzékelhető, hogy ez a kötet sokkal több közös vonást tartalmaz a szerzővel, mint korábbi műve.

"Ő minden, amire valaha vágytam, és egyszerre akarom őt beinjekciózni az agyamba, és soha nem látni többé."

Az Eszméletlen szerelem olyan, mintha Ali Hazelwood fogta volna A szerelem képleténél jól bevált receptet, és összegyúrta volna saját élményeivel, érzéseivel, tapasztalataival. Mert bizony tagadhatatlan, hogy a sztori alapja nagyjából ugyanaz, mind Adamék esetében, mindazonáltal Bee és Levi története jóval nagyobb betekintést enged a tudományok világába, kezdve a standardizált vizsgarendszertől, a nők elnyomásán át, egészen az üzleti befolyásokig. Mondhatni minden adott ahhoz, hogy egy Dr. Szöszi-féle, nagyon csajos, habos-babos, mégis erőteljesen feminista vonalat képviselő élményben legyen részünk, bennem mégis felemás érzések keringenek...

A történet főszereplője Bee, a kissé szokatlan kinézetű, Marie Curie rajongó lány, aki egy napon különleges ajánlatot kap a NASA-tól. Felkérik, hogy vezetőként vegyen részt egy nagy presztízsű neuromérnöki kutatási projektben, melyben űrhajósok számára kell egy egyedülálló technikával rendelkező sisakot kifejleszteniük. Bee persze kapva-kap az ajánlaton, és egészen addig madarat is lehet vele fogatni, míg ki nem derül hogy vezetőtársa nem más lesz, mint Levi Ward. Az a srác, aki egyetemi éveik alatt végig totális seggfejként viselkedett vele, s nem egy alkalommal megalázta. Bee számára a hír ugyan felér egy gyomrossal, a NASA ajánlatát mégsem szokás visszautasítani, így hát felvértezi magát a Levi-jal való viszontlátásra. Ám míg Bee szemszögéből úgy tűnik, hogy a szexi exdoktoris srác megveti és undorodik tőle, addig az olvasó számára végig nyilvánvaló tévedése: Levi fülig bele van zúgva. Az egyenletet tovább nehezíti, hogy míg Levi azt hiszi, Bee évek óta házas, addig a lány korábbi szerelmi csalódása okán hallani sem akar párkapcsolatról. És bizony pont ez a félreértés adja meg kapcsolatuk alapját. Bee folyamatosan ellenséget lát vezetői társában, az pedig igyekszik elhatárolódni tőle még tovább mélyítve a kettejük közt tátongó szakadékot. 
Ez az a pont, ahol az 'enemies to lovers' sztorikért rajongó énemnek visítania kellene örömében, de az az igazság, hogy az első harminc-harmincöt százalékkal rettentően megszenvedtem. Tudjátok, vannak azok a történetek, ahol a főszereplők ellenséges viszonya jócskán rá tud erősíteni a két fél közötti kémiára, ahol te, mint olvasó sem tudod eldönteni, hogy mit vársz jobban: csókot vagy pofont. De az a helyzet, hogy itt mind a két karakter úgy viselkedett, mint egy óvodás. Kiváltképp igaz ez Bee-re, aki hosszú, fárasztó monológokat és tévképzeteket gyártott arról, mit is gondolhat róla Levi, és nagyjából minden mozdulatában valami rosszindulatot sejtett. Ehhez pedig hozzáadódtak a túltolt romkomos szituációk, amik inkább tűntek gagyinak, mintsem viccesnek, én meg már majdnem eljutottam arra a pontra, hogy feladom. 
De aztán valami megváltozott, a történet új lendületet kapott, Levi és Bee kommunikálni és nyitni kezdett, átlátszó félreértések helyett pedig valós szituációkba csöppentek. És pontosan erre volt szükségem ahhoz, hogy élvezni tudjam a történetet. Onnantól kezdve végig vitt a lendület, élveztem a szereplők évődését, a romantikus pillanataikat, jókat mosolyogtam a hülyeségeiken. Sikerült belesimulnom a történetbe, hagyni, hogy magával sodorjon és szórakoztasson. Ali Hazelwood pedig bebizonyította, hogy jóval több van a karaktereiben, sokkalta árnyaltabb a személyiségük, mint ahogy az kezdetben látszott. 
Mind Bee, mind pedig Levi sajátos terheket cipel: egyikőjük olyan mértékű szerelmi csalódáson esett át, ami alapjaiban meghatározta romantikus életét, míg másikuk számára a kommunikáció hiánya, valamint a családi elnyomás generálta hátrányokkal és érzelmi blokkokkal kellett megküzdenie. S ezeket vitték bele kapcsolatukba is, áthatolhatatlannak tűnő falakat építve maguk köré, amik akarva-akaratlanul is bonyodalmakat okoztak.
Ám nem ez az egyetlen komoly téma ebben az egyébként szerfelett vidám, cuki és némileg őrült regényben, ugyanis ahogy fentebb említettem, az Eszméletlen szerelem jóval nagyobb mértékben érinti az olyan témákat, mint a nők elnyomása a tudományos világban, vagy a különféle projekteket övező korrupció. Utóbbi kisebb mértékben, előbbi viszont sokkal komolyabban rajzolódik ki mind Bee, mind pedig asszisztense által. Ali Hazelwood Bee által remekül szemlélteti, hogy egy olyan szakmában/tudományágban, ahol többségében férfiak vannak, mennyire nem számít a nő szava.
Marie Curie személye meghatározó része ennek a könyvnek, a főszereplő lány rajongása által bele-bele pillanthatunk életébe, s megfigyelhetjük azt a párhuzamot, amit jelen esetben Bee képvisel közte és köztünk, nők között. Ahogy Marie Curie szavait sem akarták meghallgatni, elfogadni amíg egy férfi nem támogatta vagy szólalt fel mellette, úgy még most, 2023-ban is érvényesül ez a Virslikommandó mentalitás. Itthon talán kevésbé, de a STEM világában nagyon.

Mindent egybevetve, noha az Eszméletlen szerelem közel sem volt hibátlan, illetve egyediséggel sem vádolható, mégis egy kellemes kikapcsolódást ígérő, bohókás olvasmány. Olyan, ami kikapcsol, mosolyt csal az arcodra és a maga Dr. Szöszis módján felhívja a figyelmet a nemek közötti egyenlőtlenségre. Elsősorban azoknak ajánlom, akiket nem zavar A szerelem képletével mutatott párhuzam, szeretik a színes, egyedi, kissé makacs karaktereket (khm, a mellékszereplők is megérnek egy misét), vagy egészen egyszerűen szeretnének kellemesen eltölteni néhány órát egy szórakoztató könyv társaságában.


Pontszám: 5/3,75 (az eleje miatt)
Kedvenc szereplő:Levi, Kaylee és Rocío
Kedvenc jelenet: korrepetálás, Levi vallomása, plusz a temetős jelenet
Negatívum: "a megd*ghatlak" nagyon alpári, és sajnos Bee is rettentően idegesítő volt az elején
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A történet során nagy szerepet kap a híres tudós Marie Curie is, így mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti mennyire ismeritek az életét. Minden állomáson találtok egy hozzá kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mik okozták Marie Curie betegségének kialakulását?




Nézzetek be a többi állomásra is

02/27 Könyvvilág 
03/07 Csak olvass! 
03/09 Insane Life 
03/10 Deszy könyvajánlója
03/11 Dreamworld 
03/13 Hagyjatok! Olvasok! 
03/15 KönyvParfé 
03/17 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése