2023. március 12., vasárnap

Serena Valentino - A különös nővérek


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Serena Valentino Gonosztevők c. sorozatának legújabb kötete, A különös nővérek. Ennek örömére a Blogturné Klub tagjai bemutatják ezt a sötétséggel, váratlan fordulatokkal és fájdalommal teli történetet, melyből végre kiderül, kik is valójában a sorozat középpontjában álló különös nővérek.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Serena Valentino: A különös nővérek
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635843053
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Mindannyian ismerjük a Gonosz Mostoha, a Szörnyeteggé vált Herceg, Ursula, a tenger boszorkánya és Demóna, a Sötét Tündér legendás történetét. Ám kezdetben egyikük sem volt gonosz. A három különös nővérnek – Lucindának, Rubynak és Marthának köszönhetően azonban megváltozott az életük. Hiszen akiket ezekkel az átkozott boszorkányokkal összehozott a sorsuk, azok minden idők leghíresebb és legaljasabb gonosztevőivé váltak az idők során. A különös nővérek szörnyeteggé változtattak minden ártatlan lelket, és amerre jártak, káoszt hagytak maguk után. A sok szenvedés után mindenki az igazságra áhítozik. Ám ha kiderül ezeknek az ördögi perszónáknak a titka, az mindent fenekestül felforgat.

Saját véleményem:
Hatodik kötetéhez érkezett a Gonosztevők sorozat. A különös nővérekben azonban nem egy újabb Disney antihőssel ismerkedhetünk meg, hanem magukkal a címszereplő nővérekkel - pontosabban az ő történetükkel. 
Oly' sok találgatás után végre fény derül arra, kicsoda Lucinda, Martha és Ruby, továbbá arra is választ kapunk, miért tettek tönkre annyi életet szerte a birodalomban. És ha mindez nem lenne elegendő, számos korábbi szereplő is visszatér a nagy fináléra.

Amióta befejeztem a sorozat első részét, amiben Hófehérkével és a Gonosz mostohával kerülhettünk közelebbi ismertségbe, kíváncsi voltam arra, kik is egészen pontosan Hófehérke creepy nagynénjei. A porcelánbabákra hasonlító, bajkeverő testvérek, akik lépten-nyomon azon ügyködtek, hogy halálba taszítsák a környezetükben élőket. Majd részről részre egyre több részlet és gaztett látott napvilágot velük kapcsolatban, mígnem előkerült Kirké, a "kishúg" is, Lucindáék pedig nem csak hidat képeztek az egyes kötetek között, hanem a sorozat tényleges főszereplőivé avanzsáltak. Így hát nagyon is dukált nekik egy saját könyv, amiben végre minden velük kapcsolatos dolog napvilágra kerülhetett. Legalábbis így gondoltam én... csakhogy Serena Valentino nagyobbat álmodott, és addig csavargatta a szálakat, míg sikerült egy minden korábbi szereplőt - legalább említés szintjén - felvonultató finálét megalkotnia, ami gyönyörűen keretbe foglalja a korábbiakat. Már csak azért is, mert kezdet és vég egybeér: Hófehérke és mostohaanyja ismét reflektorfénybe kerül, s meghatározó szereppel bír.

A különös nővérekben Lucindáék az Álmok birodalmában rekedve, erejüktől megfosztva dühöngenek, s új terveket szövögetnek arra, miként láncolják végleg magukhoz lányukat, Kirkét. Míg Ruby és Martha az őrület szélén egyensúlyozva hajlana arra, hogy Kirké szavainak tegyenek eleget, addig Lucinda vérbosszút hirdet, s eltökéli, hogy mindenkivel végez, aki kedves lánya szívének. Így hát amikor egy másik kétségbeesett anya alkut kínál, elszabadul a pokol... Mindeközben Kirké és Hófehérke ide-oda járja a világot a nővérek titkai és múltja után kutatva, útjuk hol Tulipánt kastélyához, hol Pepecseky nénihez, hol pedig a Holt erdőbe vezet, míg Dadus és a tündérek háborúra készülnek a visszatérni készülő nővérek, Demóna és Grimhilde ellen.
Serena Valentino rengeteg akciót zsúfolt kétszáznegyven oldalba, illetve az előző részek tematikájához hasonlóan a fókuszt is szétosztotta a nézőpontkarakterek között. Ami bizonyos szempontból jó, hisz így olvasóként is nagyobb rálátásunk nyílik az egyes eseményekre, ugyanakkor egyik sem tud annyira kibontakozni, és kissé kapkodós-pattogós érzést kelt. Én például szívesen olvastam volna ezt a történetet egy jóval bővebb lére engedett verzióban, mert bőséggel rejlett potenciál mindegyik szálban. Ezzel nem azt mondom, hogy jelenlegi formájában nem volt jó, mert ez nem igaz. Szédítő csavarok, váratlan információk, szerteágazó családi kapcsolatok, brutális fejezetvégi cliffhangerek gondoskodnak arról, hogy az olvasó tátott szájjal és egyre gyorsabban falja az oldalakat, annak reményében, hogy közelebb kerüljön a megoldáshoz. Régi szereplők bukkannak fel, s kerülnek új megvilágításba, miközben a kép az előző kötetek ismeretei és azok magyarázatai alapján kirakósként áll össze. Azt viszont nem árulom el, hogy a vége valóban a vége-e, de az biztos, hogy a szerző pontosan tudja, hogyan tartsa fent az olvasó érdeklődését egy újabb körre.

A különös nővérek ugyan nem hibátlan, Kirké kapcsán van benne egy óriási logikai baki, és talán kissé túl kapkodós is, mégis lehetetlen. Az elejétől a végéig fenntartja az olvasó érdeklődését, pörgős, kalandokkal, váratlan fordulatokkal és izgalmas csavarokkal teli végjáték, aminek baljóslatú, már-már gótikusba áthajló hangulata sem elhanyagolható. Sőt, a maximális élményről ezúttal számos csodaszép illusztráció is gondoskodik tékép, családfák, fejezeteleji képek formájában.


Pontszám: 5/3,75
Kedvenc szereplő: Jákob, Kirké, Dadus
Kedvenc jelenet: A gyászdoboz története
Negatívum: Kirkés baki
Borító: 5/5
Sorozat: Gonosztevők #6
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a korábbi kötetek gonosztevőit. Minden állomáson találtok egy összekevert betűhalmazt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
 
 
RIGHILEDM 




Nézzetek be a többi állomásra is

03/12 Dreamworld
03/14 Csak olvass!
03/16 Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése