2013. december 17., kedd

On Sai - Scar



December 15-étől a Blogturné Klub még az űrbe is eljut! Ugyanis On Sai Scar című regényével kalandozhatunk bolygóról bolygóra, megismerhetjük Scart, Lucyt, Dont és Artúrt. Nem semmi út lesz, ezt megígérhetem! És egy hosszú utazásnál szükség van az elfoglaltságra is, úgyhogy egy kis rejtvénnyel is készültünk nektek, aminek a megoldása nem marad jutalom nélkül: nyerhettek két példányt a regényből, valamint öt dedikált könyvjelzőt is!


On Sai - Scar

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633735282
Oldalszám: 529 oldal

Fülszöveg:
Scar körül sok a titok.
Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll.
Artúr körül sok a halál.
Előbb azt hiszi, Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett.
Don körül nagy a csend.
A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke.
Lucy körül nagy a rend.
Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló π számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe.
Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat.
Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében?
Létezik egyáltalán szabad akarat?
A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban?
Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa.
A regény a Szivárgó sötétség sorozat első kötete.

Saját véleményem:
Scar szíve évek óta hevesebben ver Artúr közelében, ám amikor a srác feleségül készül venni egy másik lányt, Scar nem bírja tovább, elszökik bolygójukról. Háta mögött hagyva egész addigi életét, felszökik egy kalózhajóra, később pedig kadétnak szegődik egy szállítóhajón, abban a reményben, hogy egyszer valóra válhatnak álmai, és navigátor lehet belőle. Ám vigyáznia kell, nehogy kimutassa a legénység előtt, az űrben dúló keresztényüldözések ellenére, hogy ő bizony hisz Istenben. És nemcsak, hogy hisz, de olykor-olykor még kommunikál is vele, ha Ő éppen beszélgetős kedvében van. 
Néhány nappal később a legénység minden tagja meghívást kap Chester trónörökös báljára, így a lány sem maradhat ki. Egy táncnak köszönhetően Scar megismerkedik - akkor még mit sem sejtve a férfi valódi kilétéről - Chesterrel, aki végül behívatja magához éjszakára...
Scarnak esze ágában sincs a trónörökösnek adni szüzességét, s egyedül Don, a szállítóhajón szolgáló elementál lép a segítségére, melyből óriási kalamajka kerekedik. Hasztalan, hisz a lány mégiscsak Chester lakosztályában köt ki. Csakhogy az események nem várt fordulatot vesznek...

A sci-fi meg én kábé olyan távolságra állunk egymástól, mint a Nap és a Plútó, de olykor-olykor mégiscsak elcsábulok, ha megfog a téma. Nem volt ez másként a Scar esetében sem. Adott volt egy igazán érdekes fülszöveg, amiben rengeteg olyan dolog felmerült, amiről elképzelésem sem volt, miként lehet megvalósítani űrdíszletek között, mert azért lássuk be, a kereszténység, valamint a hívők üldözése mégsem az a megszokott sci-fi téma (ennyit még akkor is tudok, ha vészesen kicsi az ismeretem a műfajban). Ráadásul On Sai Calderonja után még akkor is elolvastam volna, ha maga a fülszöveg és a csodaszép borító nem fogott volna meg. 
Aki viszont egy Calderonhoz hasonló regényt vár, az meg fog lepődni, ugyanis a Scar teljesen más. Persze ebben is van egy leheletnyi romantika, és humor, mégsem ez a fő csapásvonal. A téma és a hangulat is sokkalta keményebb, komolyabb, s a sci-fi része is jobban kiéleződik. 
Eleinte rengetegszer éreztem úgy, hogy a ködben tapogatózom, és a felét sem értem annak, amit olvasok, ez pedig rettentően bosszantott. (Ez nem Bea hibája, hanem az én tudatlanságomé.) Ám a hozzám hasonlóaknak, akik nem mozognak annyira jól a műfajban, azt tanácsolom, próbáljátok meg átkattintani az agyatokat, és ne azon gondolkodjatok, hogy ez mi, meg az mi, hanem menjetek tovább, és ne vegyétek fel. Eleinte én sem hittem, de a végére valóban összeáll a kép, és mindent meg fogtok érteni.
Na, de visszakanyarodva a történethez, azt kell mondanom, On Sai-nak sikerült olyan fantasztikusan beleszőni a hit, és a keresztényüldözés témáját a regénybe, mintha mi sem lenne annál természetesebb egy űrközegben (mindezt úgy, hogy nem lett sok, nem uralta az egész történetet, és nem érvelt egyik oldal mellett sem). Nagyon tetszett az a kis háttérsztori, amiben megtudhattuk, hogyan is alakult ez ki, és, hogy milyen következményei voltak az emberekre. Ezen kívül pedig zseniális volt a kereszténybázis az Astoron. Szerettem az ő életükről, szokásaikról és életmódjukról olvasni. Volt egy különleges hangulata, amitől igazán hitelessé vált.
Az egyetlen dolog, ami eleinte kevésbé tetszett, az a magyar és angol nevek keverése volt (ezt egyetlen regénynél sem szeretem, adódjon akár fordításból eredendően, akár direkt), bár a végére annyira megszoktam, hogy most már elképzelni sem tudnék mást azoknak a karaktereknek.

"A hatalom lényege a felelősség, nem az uralkodás." 

A szereplők közül sokakat megkedveltem. Scar egy nagyon színes, sokrétű személyiség, nem mellesleg pedig óriási a csaj! Becsülöm az akaraterejét, a kitartását, és a talpraesettségét. A kiképzését pedig külön élveztem, az az egyik legviccesebb rész.
Noha Scar nehezen barátkozott meg Donnal, én mégis a legelső perctől kezdve kedveltem, és ahogy haladtunk előre a történetben, úgy vált igazi nagy kedvencemmé. Don nemes szívű, képes meglátni a dolgok mögött rejlő igazságot, rettentően bölcs, igazi mentornak, tanítónak való lélek, valamint a fajtársaihoz képest lehengerlő nyitottsággal rendelkező mentál. Mindezen tulajdonságainak köszönheti, hogy ténylegesen kulcsfigurává tudott válni. A Lucy-vel való kapcsolata pedig egyszerre érdekfeszítő és rejtélyes.
De utóbbi Lucy-ről is elmondható. Akadtak pillanatok, amikor nem tudtam eldönteni, hogy ő most pozitív vagy negatív figura. És talán nem is kell így vagy úgy elkönyvelni. Lucy-ben egy kicsit mind a kettő megvan. A múltja neki sem könnyű, rengeteget kellett dolgoznia azért, hogy elismerjék, és a hatalom egy idő után vesszőparipájává vált.
Scar, Don és Lucy mellett van még jó néhány szereplő, akikről hosszan lehetne mesélni, például Miklós, Márk és a többiek, de ott van még Chester és Artúr is. A két fiú ugyan különböző jellem, de valahol mégis van egy közös pontjuk. Mind a ketten igyekeznek megfelelni a körülöttük élők elvárásainak. Amíg Chester inkább a ravaszságával, éles eszével tűnik ki, addig Artúr egy valódi szívember. Őt nem az esze, hanem az érzelmei vezérlik, ebből kifolyólag kicsit komorabb karakter. 
Lucy
Ami magát a háttérdíszletet illeti, az nagyon részletgazdag, és kidolgozott. Elképzelni sem tudom, mekkora fantázia kell egy ilyen regény megírásához, de abban egészen biztos vagyok, hogy On Sai képzeletvilága óriási, és lehengerlő. A havas környezettől kezdve, Don házikóján át az űrhajókig, és a különböző zuhanyzókig rengeteg gyönyörű, és nem mellesleg izgalmas helyszínnel találkozhatunk. De ez alól az a számos lény, állat, növény, és köpeny sem kivétel, ami megjelenik a történet folyamán. A köpenyt külön kiemelném, az valami fergeteges! Kicsit olyan, mint Aladdin Szőnyege.
Mindezek mellett pedig muszáj elmondanom, hogy bár a Scar egy sorozat első része, és ettől kicsit olyan, mint egy nagy, de izgalmas prológus, számos érdekes kérdést feszeget. Nem kifejezetten csak a kereszténységre gondolok, hanem magára az életre, ami hit és vallás nélkül is aktuális lehet mindenkinek.
A vége viszont őrülten brutális! Kérem Követelem a folytatást, de most azonnal! Amikor már azt hinné a gyanútlan olvasó, hogy On Sai elvarrja a szálakat, akkor fog egy kést, és újabbakat hasít fel, amiktől falat kaparnál, csak, hogy megtudd, mi lesz a végkifejlete...  

Összességében tehát ajánlom minden sci-fi rajongónak, valamint azoknak, akik szeretik On Sai történeteit, humorát és stílusát. Valamint szerintem érdemes akkor is megpróbálkozni vele, ha nem vagy kimondottad sci-fi rajongó, mert ez a történet jóval összetettebb, és mindenki találhat benne valamit, ami megfogja.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Scar, Don, Chester, Márk, Artúr
Kedvenc jelenet: Scar Don és Kéz által vezérelt kiképzése
Negatívum: Wor eltávolítása nekem gyors volt
Borító: 5/5




Keresztényüldözések a történelemben


A konkrét keresztényüldözések sorát Nero (uralkodásának ideje: Kr. sz. 54-68) császár indította el. Feltehetőleg ő maga gyújtotta fel Rómát, s ráfogta a keresztényekre. Ennek az üldözésnek az áldozata lett többek között maga Szent Péter is.
Az első századok keresztényüldözése Origenész szerint nem követelt olyan nagyon sok áldozatot. A római birodalom nem is az egész kereszténység ellen lépett fel, hanem az egyes vidékeken élő keresztények ellen. Az első századokban nem volt egész birodalomra kiterjedő üldözés. Mindez megváltozott a III. században.
Általános gondok jelentkeztek az egész birodalom területén. Kevés volt a rabszolga, s ennek következtében csökkent a termelés, akadozott a kereskedelem. A Germán, Perzsa betörések egyre gyakoribbá váltak. A legfontosabb feladatnak tűnt az egységet megteremteni. Ehhez viszont egy egységes ideológiára volt szükség, közös hitre, ami erősebbé teheti az országot. A császárkultusz útjában állt a kereszténység, akik között a szegények mellett egyre nagyobb számban voltak befolyásos emberek is.
Septimus Severus (193-211) a kereszténység terjedését akarta megállítani. 202-ben rendeletben tiltotta meg a kereszténységre való áttérést.
Decius (249-251) a keresztényeket tartotta az állam legfőbb ellenségeinek. Minden alattvalónak megparancsolta, hogy mutassanak be áldozatot az isteneknek. Ekkoriban sokan elbuktak, ezeket. Maga az áldozatbemutatás úgy zajlott, hogy a császár szobra előtt parázs égett, s erre tömjént kellett szórni annak jeleként, hogy istenként tisztelik. A keresztények között sokan voltak, akik így elbuktak, a tehetősebbek pénzzel kerülték el az áldozatbemutatást. Voltak, akik elmenekültek, bujdostak, és voltak szép számmal olyanok is, akik vállalták a hitükért a vértanúhalált (Mártírok), pl. Fábián pápa
Valerianus (253-260) két rendeletet is kiadott a kereszténység ellen, főleg azért, mert meggyőződése volt, hogy a birodalmat sújtó csapások okozói a keresztények, azzal, hogy megsértik az ősi isteneket. 258-ban a birodalom keleti felében vezették be azt a rendeletet, amellyel halállal sújtotta a papokat. Ebben az időben halt vértanúhalált II. Sixtus pápa, és Szent Cyprianus püspök, aki Decius féle üldözés alatt menekült, de most vállalta a halált. 

Ha érdekel titeket a téma, akkor a Péter, a kőszikla című filmet ajánlanám, ami "Szent Péternek, Jézus tanítványának fordulatokban bővelkedő életét mutatja be. A különleges történet Jézus halálától kezdődően tárja elénk Péter apostol életét, s a kereszténység történelmének legizgalmasabb időszakát: az első keresztények küzdelmeit, a keresztényüldözéseket és a krisztusi tanítások elterjedését."




Nyereményjáték


Scar világában nagyon fontos, hogy az ember frissen tartsa az agyát. Ha olyan zsenikkel van körülvéve, mint amilyen Don és Lucy, ez bizony elengedhetetlen.
Ezért most mi is egy kis rejtvénnyel készültünk nektek, hogy megtornáztassuk kicsit az agytekervényeiteket.
A rejtvényben található kérdéseken keresztül kicsit jobban megismerhetitek a regény világát, de nem kell aggódnotok! Természetesen a könyv olvasása nélkül is könnyedén kitölthetitek, nincs más dolgotok, mint elolvasni az értékeléseinket, ott meglelitek a válaszokat. Az első állomáson az első kettő, a másodikon a harmadik és a negyedik kérdést találjátok, és így tovább… Az utolsó állomásra már csak egy kérdés marad, viszont itt várjuk a megfejtést is, ami plusz két pontot ér!
Ugyanis minden egyes megoldást várunk a Rafflecopter dobozban, minden helyes megfejtéssel tovább nő az esélyetek, hogy megnyerjétek a könyvet! 

3. Kenyér is készül belőle.
4. A keresztények bolygója.



 


Ajándék!
Minket is elkapott az ünnep szelleme, és nem elég a Blogturné Karácsony, ezúttal még egy kis meglepetéssel készültünk nektek. Méghozzá egy bannerrel, ami a Scar megjelenését hirdeti! Bizony, ezen nem találjátok meg a turné időpontját, sem bármilyen más BTK jelzést. Mert ez most nem rólunk szól.
Viszont egy kis kiegészítő játék is kapcsolódik hozzá!
Osszátok meg ezt a bannert, vigyétek ti is a hírét, hogy megjelent a könyv! Kitehetitek a blogotokon, ha van, vagy megoszthatjátok akár Facebookon is! A lényeg, hogy minél több emberhez eljusson a hír, hogy a könyv megjelent! Írhattok mellé pár kedves szót, vagy akár a blogturné linkjét is megoszthatjátok, ezt már rátok bízzuk!
A megosztás helyének linkjét osszátok meg a Rafflecopter kijelölt sorában! Plusz két pontot kaphattok vele a nyereményjátékban, azaz kettővel nő az esélyetek, hogy nyerjetek! (Ha a blogotokon teszitek ki menüsávban, akkor kérlek figyeljetek rá, hogy kint maradjon legalább a nyereményjáték végéig, mert ellenőrizni fogjuk! Ha pedig Facebookon osztjátok meg, legyen nyilvános!) 


Nézzetek be a többi állomásra

12/15 Deszy könyvajánlója - On Sai interjú
12/17 Dreamworld - Keresztényüldözések
12/19 Kristina blogja - Idézetek
12/21 Kelly & Lupi olvas
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése