2021. december 26., vasárnap

Marie Lu - Batman

 

Marie Lu: Batman - Az éjszaka rémei
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634575597
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
Vakmerő ​srác, aki hajlandó áthágni a szabályokat
egy olyan lányért, aki talán a legádázabb ellensége.
Mielőtt Batman lett, Bruce Wayne volt.
Az Éjszaka Rémei rettegésben tartják Gotham Cityt, és a következő célpontjuk Bruce Wayne. Egyesével kivégzik a város elitjének tagjait, miután fogságba ejtik őket. Mindeközben Bruce betölti a tizennyolcadik életévét, megörökli a családi vagyont és a Wayne Vállalatot, ami által hozzáfér minden egyes kütyühöz, amiről valaha álmodott. Csakhogy összetűzésbe keveredik a rendőrséggel, és a büntetésül kirótt közmunkát kénytelen a hírhedt Arkham Elmegyógyintézetben ledolgozni, ahol a város legkegyetlenebb gyilkosai ülnek rács mögött.
Madeleine Wallace páratlan gyilkos… és Bruce egyetlen reménye. Az Arkhamben megismerkedik a zseniális lánnyal, akit rejtélyes szálak fűznek az Éjszaka Rémeihez. Mit titkolhat? És miért egyedül Bruce-szal hajlandó szóba állni? Sikerül vajon kifürkészni a titkait, vagy éppen hogy olyan információkkal látja el, melyek segítségével a lány leigázhatja a várost? Az Éjszaka Rémei egyre közelednek, Bruce pedig sötét penge élén táncol.
Nincs szükség szuperképességekre ahhoz, hogy valaki szuperhőssé váljon.
De túléli-e vajon ezt a feszült, ármánnyal, lélegzetelállító fordulatokkal
és döbbenetes átverésekkel teli játszmát?
Szegődj mellé az igazság nyomában!

Saját véleményem:
A sorozat korábbi  köteteinél említettem, hogy jómagam nem vagyok egy nagy DC-fan, ami leginkább annak köszönhető, hogy távol áll tőlem az ezzel az univerzummal párosuló sötét, komor hangulat. Ebből adódóan vajmi keveset tudok a DC világáról vagy karaktereiről; de természetesen akadnak olyan figurák, akiket mindenki ismer - köztük én is -, Batman pedig pont ilyen. Valószínűleg nincs ember a Földön, aki ne hallott volna még a denevéremberről, Gotham zord igazságosztójáról, aki mind személyében, mind hangulatában tökéletes megtestesítője mindannak, amit a DC képvisel.
Őszinte leszek, Batmant sosem csíptem, számomra ő mindig is egy megfoghatatlan, mogorva, súly nélküli fickó volt a drága kütyüivel és a batmobiljával, esetében sokkal üdébb színfoltot jelentett Joker (kiváltképp a Heath Ledger-féle) és a vele való viszonya. A Marie Lu által adaptált regény viszont végre lehetőséget teremt arra, hogy megismerjük Bruce Wayne-t, az embert, nem pedig a denevérruhás igazságosztót.

"– Nem neked kell megmenteni a világot, Bruce."

Marie Lu neve mindenki számára ismerősen csenghet a Legenda c. sorozat kapcsán, amit annak idején én rettentően imádtam, így izgatottan vártam, miként nyúl majd ehhez a történethez és figurához. A Bruce Wayne és Day közti hasonlóságok miatt egyébként sem tartottam attól, hogy ne tudná megugrani a szintet; és hát az a helyzet, hogy a szerzőnek piszok jól áll az a füstös, kicsit puskaporos hangulatú, veszélyekkel teli körítés is, ami a Batman sztorik sajátja. 
No de lássuk, miről is szól a történet:

A regény kezdetén Bruce éppen betölti a tizennyolcadik életévét, ami egyben azt is jelenti, hogy jogosulttá válik a Wayne örökségre, csakhogy a születésnapjával egybekötött jótékonysági estén balul sülnek el a dolgok,  a fiatal fiú pedig egy autósüldözés után a rendőrségen köt ki. Kihágásának súlyos következményeként néhány heti közmunkára ítélik az Arkham Elmegygóyintézetben, ahol fura kapcsolatba kerül egy Madeline nevű sorozatgyilkos lánnyal, aki a rendőrökkel nem, vele viszont hajlandó társalogni, ráadásul, mint kiderül, az Éjszaka Rémei banda tagja. Egy olyan bandáé, ami a Brucehoz hasonló, gothami elit embereket teszi el láb alól. Miközben tehát Bruce a bűnszervezet célpontjává válik, Madeline számára ő jelképezi az egyetlen esélyt. De vajon mit titkol előle a lány? És miért csak vele hajlandó szóba állni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések adják a sztori vezérszálát, ami a nyomozás ténye miatt rengeteg izgalommal kecsegtet.
Pontosabban kecsegtetne, mégsem igazán sikerül neki. A cselekmény sok esetben unalmas, hiányzik belőle az a fékevesztett pörgés, amit a nyomozás magával hozhatna. Ez részben talán Bruce fiatalságának köszönhető, és az ebből fakadó problémáinak, életfelfogásának, hisz voltaképp egy tinédzserről beszélünk, aki még csak most ismerkedik a világ mocskával, miközben a szíve olyanért ver hevesebben, akiért nem kellene. 
Nekem sajnos továbbra sem sikerült közelebb kerülnöm Bruchoz, annak ellenére sem, hogy fiatal önmagaként még nem az az elszigetelt, mogorva fickó, hisz itt még körbeveszik őt a barátok, segítőtársak. 

Mindent egybevetve, bár nem ez a legjobb DC Ikonok kötet, arra mégis jó, hogy az ember belelásson Bruce fejébe, megismerje a fiút, aki a későbbiekben majd egy megtört igazságosztóvá válik. DC rajongók számára pedig extra jó hír, hogy a hangulat, a hightech kütyük, és minden egyéb, ami Batmanhez köthető, megjelenik, ráadásul Marie Lu stílusa is nagyon gördülékeny.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: Batman és Madeline beszélgetései
Negatívum: eseménytelenség
Borító: 5/5
Sorozat: DC Ikonon #2, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése