2021. december 5., vasárnap

Sven Nordqvist - A kobold karácsonyi titka


A hazánkban is méltán népszerű svéd gyerekkönyvíró és illusztrátor, Sven Nordqvist aranyos karácsonyi mesekönyve garantáltan segít ráhangolódni az ünnepekre. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!
 
 
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634525684
Oldalszám: 32 oldal
Fordító: Dobosi Beáta

Fülszöveg:
A legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki az emberek, ezzel köszönve meg nekik egész éves munkájukat. Ám ezúttal az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Az anyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását…

Saját véleményem:
Sven Nordqvist munkássága ez idáig ismeretlen volt számomra. Persze évek óta szemeztem már a Pettson és Findusz sorozatával, de valahogy mégsem kerültem vele közelebbi ismertségbe. A kobold karácsonyi titkáról viszont nem akartam lecsúszni - már csak azért sem, mert az adventi időszakban a lelkem különösen ki van éhezve a karácsonyi mesekönyvekre.

"Koboldanyó azon tűnődött, vajon jövőre eszébe jutnak-e az embereknek a koboldok. Vagy az azt követő évben. Vagy tíz év múlva."

E rövidke, ámde annál szívet melengetőbb történetben egy olyan korba repülünk vissza, amikor az emberek még együtt élnek a természeti lényekkel, mi több tisztelik és megbecsülik munkájukat. Pontosabban ennek a kornak a határmezsgyéjére.
A szerző alkotta világban ugyanis a koboldok és emberek harmóniában élnek egymással, ami annyit tesz, hogy az apró kis lények egész évben jószerencsével látják el a ház népét, azok pedig hálájuk jeléül kását és lekvárt készítenek elő nekik karácsony estéjén. De vajon mi történik akkor, ha az emberek új hagyományokat vesznek fel, és közben megfeledkeznek a régiekről? 

Sven Nordqvist rövidke meséje egyszerre bájos és tanulságos. Miközben Koboldapó és a gyerekek alig várják, hogy megpillanthassák jól megérdemelt jutalmukat, s degeszre tömhessék pocakjukat a finom kásával, addig a jövőbe látó Koboldanyó félelmetes dolgot lát: az emberek ezúttal el fognak feledkezni róluk a Télapó miatt. Bölcs asszonyként tudja, hogy közbe kell lépnie, hogy megőrizhesse az emberek és koboldok közti békét - ellenkező esetben Koboldapó éktelen haragra gerjed, s egész évben bajt fog hozni a háziakra. Így hát kezdetét veszi a kása hadművelet, mely során Koboldanyónak fondorlatos cselekhez, és koboldpróbáló mentőakciókhoz kell folyamodnia, hogy megszerezhesse jutalmukat - s mind eközben arra is oda kell figyelnie, hogy se hitvese, se az emberek ne vegyék észre. 

Ahogy fentebb említettem, egy végtelenül kedves, tanulságos meséről van szó, ami egyszerre csal mosolyt az olvasó arcára, idézi fel az ünnepi hangulatot, és világít rá arra, hogy mi emberek, mennyire önző módon is tudunk viselkedni. Csodálatos történet! És nem mehetek el szó nélkül a végtelenül aranyos, színes, s végletekig kidolgozott illusztrációk mellett sem, melyek csak még inkább emelik a kötet fényét.  Szívből ajánlom hát, gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek is.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Koboldanyó
Kedvenc jelenet: amikor Koboldanyó elküldi Koboldapót
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Sven Nordqvist könyv borítójának részletét találjátok. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példány a könyvből!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

11/29 Veronika’s Reader Feeder
12/01 Könyv és más
12/03 Flora the Sweaterist
12/05 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése