2021. december 29., szerda

Leigh Bardugo - Hat varjú

Leigh Bardugo: Six of Crows - Hat varjú
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634573951
Oldalszám: 566 oldal
Fordító: Felföldi Edit

Fülszöveg:
Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…
Egy bosszúszomjas elítélt.
Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.
Egy különleges múltú szökevény.
Egy Kísértet néven ismert kém.
Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.
Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.
Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Saját véleményem:
Leigh Bardugo sok-sok évvel ezelőtt, a Grisha trilógiával lopta be magát a szívembe. De bármennyire is szerettem azt a világot, képtelen voltam rávenni magam a Hat varjúra. Egyik felem persze szerette volna rávetni magát, a másik azonban mélyen elzárkózott tőle. Féltem a másságától, attól, hogy egy sokkal modernebb, ugyanakkor sötétebb történetet kapok olyan elemekkel, amik távol állnak tőlem. Ha nincs a Netflix sorozat, gyanítom ez még nagyon sokáig így is maradt volna, csakhogy a premier közeledtével döntenem kellett, miként akarok megismerkedni a varjakkal, és hát naná, hogy a könyvre esett a választásom.

"– Üzletember vagyok – magyarázta a lánynak. – Se több, se kevesebb.
– Tolvaj vagy, Kaz.
– Hát nem ezt mondtam én is?"

A Hat varjú és a Grisha trilógia egyazon világban, ámde más-más földrészen játszódik, időben pedig a Ruin and Rising eseményei után járunk (emiatt én mindenképp javaslom a sorrend betartását, ha a másik sorozat végét nem akarjátok lespoilerezni magatoknak). Ez a picike idő- és térbeli távolság pedig lehetőséget ad arra, hogy egy új világot és történetet ismerjünk meg, amiben az alapok adottak, mégis rengeteg minden más. 
Ketterdam maga a bűn városa, ahol a pénz és a hatalom az úr, bandák uralják a tereket, s állnak harcban egymással. Az egyik legrettegettebb vezért pedig az ifjú Kaz Brekker, aki zsenge kora ellenére nem csupán tekintélyt parancsoló vezére a Varjaknak, de rendkívül veszélyes is. Kaz azonban jól tudja, hogy pénzért bármi megvehető, így amikor kockázatos, ámde minden álmát felülmúló jutalommal kecsegtető küldetésre kap megbízást, minden habozás nélkül rábólint. 
Örült küldetése során vele tart  a Kísértetként elhíresült, Inej, a szerencsejáték és a mesterlövészet bajnoka, Jesper, egy szívtörő grisa, Nyina, valamint a vele harcban álló, frissen kiszabadított, Matthias, és a szökevény, robbantásmániás Wylan is. Mindannyian kivételes, reményvesztett figurák, sok-sok fájdalommal a szívükben és múltjukban - ám épp ettől lesz annyira különleges csapatuk. Kaz, Inej, Jesper, Nyina, Matthias és Wylan önálló karakterekként is rendkívüli élettörténetekkel rendelkeznek (kivétel nélkül mindegyikbe belesajdul az ember szíve), de együtt, illetve a köztük kialakuló kapcsolatok által is számos érdekességet tartogatnak az olvasónak. Van köztük olyan, akit a családja melegéből szakítottak ki és kényszerítettek bordélyházba, mást nincstelenné és árvává tett egy hamis barát, de olyanok is akadnak, akik közös múltjuk során alkottak már vadász és préda, illetve szerelmespárt is. Hőseink nyomában tehát keserűség, düh, harag, árulás jár, a cél azonban közös. 
A hat varjúnak be kell jutni a drüskellék (boszorkányvadászok=grisavadászok) féltve őrzött udvarába, egy nagyszabású ünnepélyre, hogy kimenekítsenek valakit, csakhogy a Jégudvar védelmi rendszerén még senkinek sem sikerült át- és kijutnia, ráadásul csapatuk tagja is egy, az elkötelezett boszorkányvadászok közül. S ha mindez nem szolgáltatna máris éppen elegendő bonyodalmat, akkor ott van még megannyi ketterdami ellenség is - köztük Kaz ősellensége -, aki jócskán megbonyolítja az egyébként sem egyszerű utazást.

A Hat varjú fordulatokban, szívszorító pillanatokban és izgalmakban bővelkedő alkotás, melyben különböző vallások, kultúrák, érzelmi szálak, rejtélyek, s emberi érzelmek keverednek egymással. S mindehhez társul Leigh Bardugo gyönyörű történetszövése, gördülékeny stílusa, valamint az általa megteremtett, pulzáló világ. Minden túlzás nélkül állíthatom tehát, hogy a Hat varjú nem csupán a szerző legkiemelkedőbb története (mind tartalmát, mind minőségét tekintve), hanem minden idők egyik legfantasztikusabb regényfolyama is. Zseniálisak a karakterek, pergő a cselekmény, kiszámíthatatlan, érzelemdús - egyszóval minden, de tényleg minden megvan benne, ami egy lehengerlő fantasyhez kell. Viszont nem árt felkészülni az oltári nagy gyomrosra, amit a függővége okoz.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Kaz, Inej, Nyina, Matthias
Kedvenc jelenet: Nyina és Matthias múltja/jelene, illetve bizonyos Kaz-Inej pillanatok
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Hat varjú #1
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése