2016. június 30., csütörtök

Rachel Hawkins - School Spirits



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rachel Hawkins School Spirits - Kísértetsuli című regénye, mely a Hex Hall sorozat spin offja. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere bemutatja Izzy Brannick varázslatos, humorban és romantikában bővelkedő történetét.

2016. június 26-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Rachel Hawkins: School Spirits - Kísértetsuli

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633996324
Oldalszám: 248 oldal
Fordító: Acsai Roland

Fülszöveg:
Soha ne húzz ujjat a természetfelettivel!
A tizenöt éves Izzy Brannick-et arra nevelték, hogy szörnyekkel küzdjön. Családja évszázadok óta a varázslények üldözésének szentelte életét. De amikor Izzy nővére egy akció során nyom nélkül eltűnik, anyjuk úgy dönt, ideje egy kicsit pihenni. Új városba költöznek, ahol az iskolában furcsa dolgok történnek. Hogy rátermettségét bebizonyíthassa, Izzynek kell felgöngyölítenie a könnyűnek tűnő ügyet. De egy átlagos tinédzser bőrébe bújni nehezebb, mint amilyennek hiszi. A magányos és kemény lány tapasztalatlan a barátságok terén, és akkor még nem is beszéltünk a szerelmi ügyekről… Vajon képes annyira megbízni új barátaiban, hogy elfogadja segítségüket, mielőtt még több embernek baja esik?
Rachel Hawkins regénye ismét hozza a Hex Hall-sorozattól megszokott fanyar humort és bájt.
Készülj fel még több titokra, varázslatra és románcra.

Saját véleményem:
A Hex Hall trilógiával való hullámzó viszonyom dacára izgatottan vártam a spin off kötetet. Kíváncsi voltam, miként alakul tovább Izzy élete, és hogy mi lesz új kedvencemmel, a tükörben rekedt, 400 éves sráccal, Torinnal.
Beismerem, nem olvastam el előre a fülszöveget, de azért a korábban megkapirgált dolgok miatt élt bennem egy kép, hogy mégis merre haladunk majd tovább. Hát tévedtem. Nem Torin kiszabadítása és a vele kapcsolatos jövendölés került fókuszba, de mégcsak nem is a badass Brannick életforma. Ám ami ennél is jobban meglepett, az az, hogy a Kísértetsuli nem egy önálló könyv, szépen elvarrt szálakkal! Vagyis... a szerző szerint igen, tekintve, hogy nem tervez több regényt ebben a világban. Amikor ezt  megtudtam, szívem szerint a földhöz csaptam volna a könyvemet, hogy utána páros lábbal ugráljak rajta, majd egyesével tépkedjem ki a lapjait. Persze, oké, buta voltam, a Hex Hallt sem zártuk le maradéktalanul, na de ez?! Őszintén remélem, Rachel Hawkins meggondolja magát, és megadja mindazt a választ, amire várok.

Félretéve a (nem)befejezéssel kapcsolatos csalódottságomat, a történet többi részén nagyon jól szórakoztam. Tipikus könnyed, fiatalos regény, csipetnyi rejtéllyel, humorral és romantikával megfűszerezve. És ami kimondotta tetszett benne, hogy a szerző csavart egyet a dolgon, és ezúttal olyan főszereplőt választott narrátornak, aki szerves része a természetfeletti világnak, mi több, abban él, elszigetelődve a mai társadalomtól.
Érdekes volt egy prodigium-vadász lány szemén keresztül szemlélni a mi világunkat, és rájönni, hogy az emberi faj is lehet legalább annyira talányos, mint a természetfeletti. Rengeteg vicces, Izzy számára pedig kínos szituációt szül a lány tájékozatlansága a hétköznapi tinik világával kapcsolatban, tekintve, hogy a legifjabb Brannick hölgy egész életét a vámpírok, vérfarkasok, szellemek, tündérek, stb.-k üldözésével és gyilkolásával töltötte, némi járőrözéssel és harci kiképzéssel kitoldva. Korábban soha nem érintkezett hétköznapi kortársaival, így az iskolai élet nehézségei és drámái is elkerülték. Ám amikor anyja friss nyomot szimatol az egy éve eltűnt nővérének ügyével kapcsolatban, melyhez egy iskolai szellemügy is társul, Izzy hirtelen a normalitás útvesztőjében találja magát. Be kell illeszkednie a helyi suliba - leplezve képességeit -, ami a legfinomabban szólva is nehezen megy neki.

Ha most azt gondoljátok, a School Spirits "egy újabb gimis, paranormális-misztikus sztori", igazatok van. Valóban az. De! ezt tudja is magáról, és ilyetén él az önparódia eszközével is.
Például hatalmas fricska, ahogy Izzy (és Torin) gimis sorozatokat nézve próbál eligazodni a suli és a diákság keszekusza életében. Tudjuk, mennyire reálisak, kisarkítottak, túldramatizáltak ezek a filmek, vagyis borítékolható a szájszéli görbület, amikor Iz ezek alapján próbál elevickélni. Arról nem is beszélve, mennyire aranyosak a lány rádöbbenései az emberi dolgokra (randira hívás, érintés, kidobózás).
Eltúlozva: képzeljétek el Tarzant a sulitok folyosóján.
Persze a kötelező klisés elemekből sincs hiány: szerelmi szögek, barátok, sulis ügyek, szakkörök, rejtélyes események, ám ezeket a szerző humorral, kellő érdeklődést szító titkokkal és jó karakterizálással oldja.
Izzy egy harcias, bátor, talpra esett lány, aki minden áron bizonyítani szeretné rátermettségét édesanyjának. Mindemellett pedig aranyos, szerethető, egyszerű csajszi, ésszel és némi humorral megáldva. Na, nem annyival, mint Sophie.
A humorzsák szerepe ezúttal a történet egyik új karakterére, a csupa kérdőjel Dexre hárul. Dex első perctől csupa talány mind Izzy, mind pedig a mi számunkra. Régiesen beszél, kortársaitól eltérően öltözködik, és van valami vele kapcsolatban, ami gyanakodásra adhat okot. Ugyanakkor ontja magából a vicceket, miközben teljes gőzzel ostromolja a lányt. Arról nem is beszélve, hogy tagja a PMS-nek. Nem, nem annak, amire gondoltok, hanem egy szellemvadász szakkörnek, mely egészen pontosan három - Izzy-vel együtt négy - főből áll. A PMS-esek a suliban gyűlésezve vesézik ki a paranormális eseményeket, melyekből a történet idején nincs hiány. Csakhogy kérdés, mennyi jó sülhet ki abból, ha mi, emberek, tudatlanul beleavatkozunk a természetfelettibe. Márpedig itt döglött, ajtóra szegelt békák, agyonszurkált babák, és egy régi kísértethistória kerül terítékre.
A PMS csapat egyébként nagyon aranyos, izgalmas társaság mind szellemvadászat, mind hétköznapi megnyilvánulások terén, mégsem őket emelném ki, hanem régi szerelmemet, Torint, aki ha számomra nem is kellő mennyiségben, de azért megjelenik.
Torin egy négyszáz éve tükörbe zárt srác, aki figyelemmel kísérte a Brannick család generációinak sorát. Segítette őket hullámzó látomásaival, vagy éppen bosszantotta őket - függően attól, éppen mihez volt kedve. Mindazonáltal Torin úgy véli, s homályos utalásaival folyamatosan ezt sugallja, hogy Izzy fogja kiszabadítani börtönéből... A lány azonban hallani sem akar erről.
Kettejük között furcsa, nem a megszokott macska-egér játszma zajlik. Izzy hiába utálja a srácot, és tiltakozik az ellen, hogy Torin belopózzon álmaiba, mégsem tud elszakadni tőle. Megvan köztük a kémia, az tuti.
Én a magam részéről rettentően szorítottam nekik, és alig vártam a közös jeleneteiket, amik hol megmosolyogtatóak voltak, hol drámaibbak, hol álomszerűek.

Mindent egybevetve a School Spirit kiforrottabb, összeszedettebb, mint az anyasorozata, miközben tartalmazza a jól megszokott misztikumot, humort, üde bájt, és a lendületességet. Egyedül a nyitott vége az, ami levon az értékéből. Ám ha ezen az olvasó túl tud lendülni, akkor kellemes kikapcsolódás egy laza nyári délutánhoz, vagy takaró alá kucorodós hideg estéhez.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Torin, Izzy, Dex
Kedvenc jelenet: Torinos filmezések, a csónakázás, és az első tesi
Negatívum: az elvarratlan szálak
Borító: 5/5




Audrey Hollister


A borítót szemlélve feltűnhet nektek egy ismerős alak, aki nem más, mint Audrey Hollister, a Párválasztó sorozat borítóival ismertté vált hölgyemény. Bizony, az Americát életre keltő lány ezúttal Izzy-t formálja meg Brannick felszerelésben.



 



Nyereményjáték


Mostani játékunk során a tükröké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy képet, rajta egy közismert varázstükörrel, nektek pedig ki kell találnotok, ki a mágikus tárgy eredeti tulajdonosa (!). Ha ez megvan, a megfejtést (az illető nevét) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, és amennyiben minden állomáson teljesítettétek a feladatot, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott School Spirits - Kísértetsuli c. regény egy példányát.
Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz.






Nézzetek be a többi állomásra is

06/26 Deszy könyvajánlója
06/28 Sorok Között
06/30 Dreamworld

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem lehet tudni, hogy lesz-e a könyvnek folytatása?
    Kitti:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Az eddigiek alapján úgy tűnik, Rachel Hawkins nem tervez folytatást. :(

      Törlés