2023. december 8., péntek

Ali Hazelwood - A szerelem elmélete


Ali Hazelwood regényének főszereplője egy elméleti fizikus, Elsie Hannaway, aki a nappali tanársegéd állása mellett kamubarátnőként is dolgozik. Pechjére az egyik kedvenc ügyfelének a bátyja az MIT fizika tanszék vezetője. Jack Smith nem egyszerű eset, hiszen nem csak arrogáns, de vonzó is, de ő áll a nő és álmai munkája között, így Elsie kénytelen hadba szállni a férfi ellen.
Tartsatok bloggereinkkel, ismerkedjetek meg Elsivel és Jackkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a Maxim kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk a turné végén megnyeri a könyvet!
 
 
Ali Hazelwood: A szerelem elmélete
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634996880
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Stier Ágnes

Fülszöveg:
Elsie Hannaway elméleti fizikust végül utoléri számtalan élete. Nappal tanársegéd, rengeteget gürizik és termodinamikát tanít abban a reményben, hogy állandó állást kap. Más napokon Elsie úgy pótolja ki nem létező fizetési csekkjét, hogy felajánlja a szolgálatait kamubarátnőként, felhasználva tökéletesre fejlesztett „emberek kedvére tevő” képességét, hogy azt a verzióját alakítsa, amelyikre az ügyfélnek szüksége van.
Legyünk őszinték, ez így elég klassz; aztán a gondosan felépített Elsie-verzum darabokra hullik. Mert Jack Smithről, a kedvenc ügyfele bosszantóan vonzó és arrogáns bátyjáról kiderül, hogy ő az a kőszívű kísérleti fizikus, aki tönkretette a mentora karrierjét és az összes elméleti fizikus hírnevét aláásta. És ő az a Jack Smith, aki az MIT fizika tanszékét irányítja, és Elsie és álmai munkája közé áll.
Elsie felkészül a tudományos szabotázs totális háborújára, de… azok a hosszú, mélyreható pillantások… Hogy ha a férfival van, akkor nem kell másnak lennie, mint önmagának? Amikor kísérleti pályára áll, vajon készen áll a szerelemmel kapcsolatos legféltettebb elméleteit átültetni a gyakorlatba?

Saját véleményem:
Vannak olyan napok, amikor nem vágyom semmi másra, csak egy kis léleksimogató cukiságra. Az ilyen pillanatokban előszeretettel nyúlok Ali Hazelwood regényei után, amiket, ha eredetiséggel nem is lehet vádolni, tagadhatatlanul jó kis komfortolvasmányok. Kiszakítják az embert a hétköznapok mókuskerekéből, megmelenlegik a szívét, s mosolyt csalnak az arcára. A szerelem elméletére mindez különösen igaz. Az elmúlt év egyik legédesebb, legbolondosabb olvasmányához volt szerencsém általa.

"– Ha velem vagy, őszintének kell lenned. Nem tettetheted, hogy valaki más vagy. Nem próbálhatsz az lenni, amit szerinted akarok."

Ahogy az imént említettem, Ali Hazelwoodot nem lehet eredetiséggel vádolni, történetei általában ugyanazon sablon alapján íródnak. Mégis működik a dolog! Hazelwood ereje ugyanis egyszerűségében és üdeségében rejlik, abban, hogy nem akar többnek látszani, mint ami. Ettől függetlenül úgy gondolom, nem árt szünetet tartani könyvei között, különben élvezhetetlenül össze tudnak folyni.
Őszinte leszek, A szerelem képlete után nem gondoltam volna, hogy lesz még olyan Hazelwood kötet, ami hasonló szinten hat rám. De lett! A szerelem elmélete már első percben megfogott. Könnyű volt azonosulni Elsie-vel, az anyagi nehézségekkel küszködő, álmait kergető, kissé figyelemzavaros lánnyal, aki mindenféle ok-okozat miatt beleesik abba a hibába, hogy mások elvárásaihoz idomítja önmagát. Elsie számára az élet nem fenékig tejfel. Kamaszkora óta küzd fura családjával, miközben igyekszik megteremteni azt a pénzt, ami a megélhetéséhez és orvosi költségeihez szükséges. Emiatt tanársegédként számtalan órát tart és csatlakozik egy olyan szervezethez is, ami kamubarátnőket közvetít bizonyos kereteken belül. Ám amikor kiderül, hogy Elsie legfrissebb kamubarátjának bátyja nem más, mint az a férfi, aki évekkel korábban földbe döngölte a lány szeretett tudományterületét és mentorát, az események nem várt fordulatot vesznek. Ráadásul tovább bonyolítja a dolgokat, hogy Jack Smith lesz az, aki álmai munkájának útjába áll. 
Elsie ugyanis lehetőséget kap arra, hogy jól fizető állást szerezhessen, csakhogy véletlenül szembe találja magát kamupasija bátyjával, aki nem csupán a másik jelölt pártfogója, hanem az a férfi is, akiről úgy hírlik, megveti az elméleti fizikusokat. A lánynak az interjúsorozat során tehát nem csak jól kell teljesítenie, hanem Jack Smitht is le kell győznie. Azt a Jack Smitht, aki nem nézi jó szemmel, ha valaki átveri a családját... Merthogy a férfi azt hiszi, Elsie kihasználja az erdei elvonuláson lévő öccsét. 

Ahogy láthatjátok, a történetet elég sok bonyodalom tarkítja, a fő konfliktust azonban egyértelműen Elsie ide-oda idomuló személyisége, valamint Jack korábbi tette jelenti. Na meg az, hogy a lány nem képes olvasni a férfiben; kamuzás helyett muszáj önmagát adnia mellette. És ez bizony merőben új élmény számára azok után, hogy hosszú éveken át olyan Elsie-ket alakított, akik nem ő voltak. Valósagos kihívás megtalálni igazi önmagát, s megbékélni azzal, hogy talán így lehet szerethető. Ebben viszont Jack nagyszerű partnere. 
Igazi ellenségekből szeretők típusú sztori lévén, a főszereplők közti ellentét első perctől kezdve gyújtósként funkcionál. Éles szócsatáik, mélyen gyökerező ellenérzéseik, s a mindennek dacára fellobbanó vágy bombasztikus elegyet képez. Mókásak, édesek és szerethetőek együtt. Továbbá igen különleges színezetet ad kapcsolatuknak az, hogy ellenérzéseik dacára Jack direkt és indirekt módon is segít felvállalni Elsie-nek valódi személyiségét, s rávilágítani arra, hogy nem kell mindig mindenkinek megfelelnie. Úgy gondolom, hogy ez épp annyira fontos téma, mint a nők elnyomása, kihasználása a tudományos világban. Főként manapság, amikor mindenféle netes profilok mögé bújva igyekszünk a tökéletességet közvetíteni.

Mindent egybevetve én nagyon szerettem ezt a bohókás történetet, úgy az üzenetét, mint szereplőit. Ha az ember helyén kezeli, akkor egy végtelenül bájos, olvasmányos sztoriban lehet része, ami garantáltan mosolyt csal az arcára. Szóval, ha érdekelnek a tudományos romantikusok, esetlet Alkonyat fan vagy,  nem zavar a sablonosság, ellenben szeretnél valami léleksimogatót, akkor bátran ajánlom! Én szó szerint le sem bírtam tenni. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Elsie, Jack, Süni és Cece, Adamék
Kedvenc jelenet: a közösen töltött napok és Adamék cameója, Alkonyat utalások
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A mostani játékunkban olvasnotok kell! A Maxim kiadó oldalán találtok egy röpke beleolvasót A szerelem elméletébe, aminek az elolvasása után könnyedén megválaszolhatjátok az állomásokon található kérdéseket.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mennyi ideje játssza el Elsie, hogy Jack Smith öccsével jár?




Nézzetek be a többi állomásra is

11/26 Csak olvass!
11/28 KönyvParfé
11/30 Angelika blogja
12/02 Szembetűnő
12/07 Dreamworld
12/08 Fanni's Library
12/10 Hagyjatok! Olvasok!
12/12 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése