2023. december 15., péntek

Brigitte Weninger - A medve, az angyal és a telihold

 
A Manó Könyvek gondozásában idén megjelent Brigitte Weninger tüneményes mesekönyve, A ​medve, az angyal és a telihold. A kötet amolyan mese a mesében, melyen belül 28 rövid történetet olvashatunk, amik kivétel nélkül ideálisak az esti elcsendesedéshez. Tartsatok bloggereinkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!
 
 
Brigitte Weninger: A medve, az angyal és a telihold
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635844319
Oldalszám: 120 oldal
Fordító: Szalay Zsuzsanna
Illusztrálta: Eve Tharlet 

Fülszöveg:
A medve és az angyal élénk beszélgetést folytatnak a holdról. Ami néha kerek és fényes, néha egyáltalán nem is látszik, néha csak egy félkorong. Miközben beszélgetnek, rengeteg történet jut eszükbe. Egészen pontosan huszonnyolc, pont annyi, ahány éjszaka van egy holdfázisban. Csupa olyan történet, amelyre a gyerekek szeretnek elaludni.

Saját véleményem:
Időről időre szüksége van a lelkemnek mesékre - különösen így van ez a karácsonyi időszakban. Ilyenkor a bennem lakozó gyerek még nagyobb késztetést érez arra, hogy hagyja magát elvarázsolni egy kedves, bájos történet által. És hát mi lehetne erre megfelelőbb, mint egy olyan sztori, amiben egy angyal, medve na meg a hold játsza a főszerepet?

"Minden kicsinek kifelé kell nőnie, és minden nagynak befelé."

Ebben a bájos illusztrációkkal tarkított mesekönyvben huszonnyolc plusz egy mese rejlik, éppen annyi, mint ahány napból a hold ciklus áll. Egy este ugyanis, amikor az öreg medve a réten ücsörög és azon mélázik, hogy a hold olyan, mint egy lépesméz, elépottyan egy őrangyal növendék. Gyors ismerkedés után úgy döntenek, hogy míg az angyal a következő teliholdkor esedékes vizsgájára gyakorol, minden este találkoznak és elmesélnek egymásnak egy mesét, hogy ne unatkozzanak. Kettejük kapcsolata adja a történet vázát, s ebbe ékelődik bele huszonnyolc rövidke, ám annál tanulságosabb mese. Váltakozva, hol az angyal, hol a medve mesél. 
A dolog további érdekessége, hogy ezek a rövid kis történetek kettesével párba rendeződnek, vagyis mondhatni, hasonlítanak egymásra. Hogy a medvét idézzem: "De hát így jutnak eszünkbe a történetek: az egyikünk mond valamit, a másikunk pedig hozzátold valamit."
Szerintem ez nagyon jópofa ötlet, akárcsak a megjelenő holdfázisok. Amellett, hogy keretet ad a történetnek, majd' egy hónapra lefoglalja a gyerkőcöket is. Már, ha nem követelik a folytatást... amit, valljunk be, elég nehéz megállni ilyen kedves, aranyos, tanulságos mesék esetében, amik hol türelemre intenek, hol megnyugtatnak, máskor pedig izgalmas kalandokat sejtetnek vagy épp rávilágítanak a bűntudat súlyára.

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy egy különleges alapra húzott, köztes meséit tekintve kissé hullámzó minőségű, ám összességében roppant szerethető, szívhez szóló kis kötetről van szó, amit három éves kortól már bármelyik apróságnak fel lehet olvasni. Színes, aranyos illusztrációi biztosan minden gyerek figyelmét megragadják majd, s afelől sincs kétségem, hogy csillogó szemmel, lelkesedéssel fogják várni a napi angyal vagy medvemesét. Időtlen, tradicionális értékeket közvetítő kötet, ami csupa szeretetből és szépségből áll - ahogy minden mesekönyvnek illene. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: medve, angyal
Kedvenc mese: A szörnyegérke, Ébresztő!
Negatívum: némelyik köztes mese kicsit gyengébb felnőtt szemmel
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Kiadó kínálatában nem ez az egyetlen aranyos mackós könyv! Mostani nyereményjátékunkban további brummogó hősök után nyomozunk: minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

12/12 Csak olvass!
12/14 Dreamworld
12/16 Könyv és más
12/18 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése