2023. december 10., vasárnap

Alice Oseman - This Winter



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából idén karácsonyra megjelenik egy újabb történet a Heartstopper világából, ami ráadásul karácsonykor játszódik. A történetről a Blogturné Klub hét bloggere mesél, és az értékelések mellett extra tartalmak is várnak rád!

 
Alice Oseman: This Winter - Az idei tél
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634578857
Oldalszám: 104 oldal
Fordító: Hujder Adrienn

Fülszöveg:
Az idei tél kemény Tori, Charlie és Oliver Spring számára. Mindannyian igyekeznek a lehető legkevesebb drámával átvészelni a karácsony napját. Olivernek ez azt jelenti, hogy Mario Kart-ozik a bátyjával és a nővérével, Tori és Charlie számára pedig azt, hogy maguk mögött hagyják az elmúlt néhány hónapot.
Vajon ez a karácsony szétszakítja a Spring családot, vagy elkezdi összekovácsolni őket?
Érzékeny látkép a 21. századi diszfunkcionális családokról, akik szeretik egymást, de fogalmuk sincs, miként fejezzék ezt ki.

Saját véleményem:
Egy Alice Oseman könyv esetében nem az a kérdés, hogy az ember olvasni akarja-e, hanem az, mikor (lehetőleg minél előbb). Azonban azzal nem árt tisztában lenni, hogy a This Winter nem a Heartstopper, hanem a Pasziánsz sorozat része.
És hogy mindez mit jelent gyakorlatban? Nos azt, hogy a regényes formán kívül a hangulata is közelebb áll Tori könyvéhez, vagyis jóval sötétebb tónusú, mint a közismert képregények, amik témáik ellenére is valóságos cukibombák.

"Egyedül lenni testvér nélkül, furcsa lenne. Nem hiszem, hogy tetszene. Kivel játszhatsz, vagy kit kérsz meg, hogy érjen el neked dolgokat?"
 
A This Winter időben azután játszódik, hogy Charlie elhagyta a pszichiátriai osztályt, ahol súlyos étkezési zavarral és önsértés miatt kezelték, ám még a Pasziánsz előtt. Voltaképp átmenet a kettő között. Egy olyan átmenet, ami remekül prezentálja a diszfunkcionális családi modellt, mely során a családtagok ugyan szeretik egymást, mégsem képesek azt kimutatni.
Ha ismeritek a Spring famíliát, tudhatjátok, hogy az alapvető nyitottságuk és kedvességük ellenére eléggé elbaltázottak. Kiváltképp igaz ez a szülőkre.
A kötet főhősei azonban a gyerekek: Tori, aki itt már érezhetően nincs rendben, Charlie, aki továbbra is szorong, és Oliver, aki fiatal kora ellenére remekül átlátja a helyzetet. Ők azok, akik egymásnak adogatva a stafétát, megmutatják, mennyire stresszes lehet a karácsonyi időszak azon emberek számára, akik valamiféle evésizavarral küzdenek. Na meg természetesen azt is gyönyörűen leképzi a történet, miként reagál erre az adott személy környezete. 
A sztori alapját tehát az ünnepekkel összefüggő stressz okozza, ami valamilyen formában jelen van minden egyes családtagnál. Charlie szorong a karácsonnyal párosuló kötelező dőzsőlésektől, amit az édesanyja képtelen helyén kezelni. Ennek köszönhetően a srác ott keres menedéket, ahol megértéssel és szeretettel talalkozik, vagyis Nicknél. Az oldalvonalon azonban ott van Tori, aki erőn felül igyekszik tenni öccséért, a sikertelenséget pedig saját kudarcaként éli meg, míg a legifjabb Spring csemete ugyancsak érzékeli a bajt, és ez nem is hagyja nyugodni. Ahogy látjátok, ez nem feltétlenül az a meghitt, szívmelengető karácsonyi sztori, amit az ember várna, ugyanakkor nagyon megható és tanulságos. Egyszerre komor és megható, éles és bájos. 

Ha szeretitek Charlie-t és Nicket, semmiképpen se hagyjátok ki. Nem baj, ha nem olvastátok még a Pasziánszt, mivel időrendben ez azelőtt játszódik. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Nick, Tori, Oliver, Charlie
Kedvenc jelenet: Nick&Charlie
Negatívum: Spring szülők
Borító: 5/5
Sorozat: Pasziánsz #0.5
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ez a Heartstopper történet karácsonykor játszódik, így egyike a Könyvmolyképző Kiadó karácsonyi könyveinek.
A mostani játékunk során egy-egy Könyvmolyképzős karácsonyi kötetből találtok idézetet, a feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét. A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Még a legnehezebb időkben is mindig volt valami gyógyító erő a karácsonyi dalokban.




Nézzetek be a többi állomásra is

11/26 Sorok Között
11/28 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/30 Dreamworld - Idézetek
12/02 Könyv és más
12/04 Hagyjatok! Olvasok! blog
12/06 Utószó
12/08 Csak olvass!
12/10 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése