2023. december 22., péntek

Elena P. Craig - Kristen Mulrooney: Szívek Szállodája - A hivatalos szakácskönyv


Kávé, kávé, kávé! A Gilmore girls sorozat ikonikus receptjeit tartalmazó hivatalos szakácskönyv a 21. Század Kiadó jóvoltából végre magyarul is megjelent. Megkóstolhatjuk Sookie csodarizottóját, de ha csak egy hamburgerre van időnk, beugorhatunk Luke falatozójába, valamint megtudhatjuk a tökéletes kávé receptjét is. A könyv teli van gyönyörű, színes fényképekkel a sorozatból, valamint idézetekkel és természetesen az ételek fotói segítik az elkészítésüket. Az első és egyetlen szakácskönyv, mely a sorozat hivatalos receptjeit tartalmazza. Tartsatok bloggereinkkel, és esélyetek lesz megnyerni egy példányt a kötetből!
 
 
Elena P. Craig - Kristen Mulrooney: Szívek Szállodája - A hivatalos szakácskönyv
 
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635684656
Oldalszám: 176 oldal
Fordító: Vándor Judit

Fülszöveg:
Ez ​a pudli nem fog letojni! Az első hivatalos receptgyűjtemény a pergő nyelvű Gilmore Girls, a Szívek szállodája világából.
A Gilmore Girls: A hivatalos szakácskönyv ételeket gyűjt egybe Stars Hollow minden szegletéből és azon túlról, például a Szitakötő szállóból, a Weston cukrászdából, Al Palacsintaházából, Luke kávézójából és Emily & Richard vacsoraasztaláról. A rajongók örömüket lelik majd abban, hogy elkészíthetik kedves sorozatuk ikonikus ételeit, így például Sookie rizottóját, Mrs. Kim lenmagos muffinját, Luke sajtburgerét sült krumplival, és persze egy csésze tökéletes kávét!
Találunk itt leleményes főzőtippeket Sookie-tól, vendéglátói tippeket Micheltől, etikettre vonatkozó tanácsokat Emily Gilmore-tól, valamint Lorelai és Rory bölcsességeit arról, hogyan főzzünk gyorsan, illetve hogyan beszéljünk annál is gyorsabban.Több mint ötven recept:
Receptek tucatszámra – Stars Hollow kedvencei Sookie rizottójától Luke sajtburgeréig.
SOOKIE TIPPJEI: készítsd el a Gilmore Girlsben látható ikonikus ételeket Sookie főszakács tippjeivel! Lépésről lépésre követhető, egyszerű útbaigazítások.
RECEPTEK MINDEN ALKALOMRA: Dobj össze finomságokat anya-lánya brunchhoz vagy családi vacsorára, vagy akár olyan estélyre, ahová az egész város hivatalos.
TELE FOTÓKKAL: Bámulatos színes képek az ételekről, hogy sikerrel elkészítsd őket, és más képek a sorozat legkedveltebb jeleneteiből.
AZ ELSŐ HIVATALOS GILMORE GIRLS – SZÍVEK SZÁLLODÁJA SZAKÁCSKÖNYV: Az egyetlen szakácskönyv, amely hivatalos recepteket kínál – egyenesen a Gilmore Girls – Szívek Szállodája forgatásáról.

Saját véleményem:
Ha a tiniéveimre gondolok, akkor két meghatározó sorozat jut eszembe, az egyik a Szívek Szállodája. Emlékszem, anyukámmal közösen vártuk az új részeket, amiken aztán együtt nevettünk, sírtunk és izgultunk azon aggódva, miként alakul majd kedvenceink sorsa. Megjegyzem, Luke-ért mindketten odáig voltunk. De hát melyik nő/lány nem?
Mindezeket figyelembe véve rögtön elkapott a fangirl roham, amint megláttam, hogy érkezik Elena P. Craig & Kristen Mulrooney szakácskönyve. Alig vártam, hogy megkaparinthassam és áttanulmányozhassam, mik azok az ikonikus ételek, amik majd visszaköszönnek a lapokon. Mert, ha Szívek Szállodája, akkor Luke és Sookie egyértelműen jó kis receptforrásul tud szolgálni.

Az utóbbi időben reneszánszukat élik a szakácskönyvek, és ezen belül is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle filmekre, sorozatokra épülő, tematikus gyűjtemények. Nekem is volt már néhányhoz szerencsém, de azt kell mondanom, hogy a Gilmore Girls kiemelkedik közülük. A szerzőpáros olyan apró, ám annál kellemesebb és hasznosabb dolgokkal dobta fel a kötetet, mint az étkezési útmutató (segít eligazodni, mely recept vegetáriánus, vegán vagy éppen gluténmentes), fogalomtár, vagy mértékegység-átváltó (ez például kifejezetten hasznos az angol/amerikai mértékegységek pontos átváltásánál), de akad itt még Gilmore-szerelmek ábra, illetve egy kis összefoglaló is Stars Hollow lakóiról. Szóval, ha egyszerre vágysz filmes és sütős-főzős-italozós élményre, akkor itt garantáltam megtalálod.

A könyv egészét nézve öt nagy fejezetre tagolódik, de a megszokott étel-ital kategóriák helyett itt az öt legmeghatározóbb helyszín adja a tematikát. Elsőként Luke kávézójában tehetünk egy kört, majd érkezik a Szabadság szálló, a Szitakötő szálló és Sookie finomságai, amit a Stars Hollow-i terülj, terülj asztalkám követ. A sort Lorelai & Rory otthona, valamint a Stars Hollow-n túl fantázianevet viselő fejezetek zárják. Utóbbi többnyire Emily és Richard része, hisz mindannyian tudjuk, hogy a péntek esti vacsorák a Gilmore lányok történetének gerince. A könyv segítségével tehát beutazhatjuk és megismerhetjük a Gilmore Girls kulináris világát. Legyen szó egy gyors, netán bonyolultabb  nyalánkságról, egyszerű ebédről-vacsiról, frissítő italról, vagy valami komolyabb fogásról, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb receptet. Mindegy, hogy édesszájú vagy, vagy éppen egészségesen étkezel és messzire kerülöd a cukrokat, a szerzőpáros erre is odafigyelt. Mert, ahogy a bevezetőben is megjegyzik, az étel fontos szerepet játszik a Gilmore lányok világában, összefűzi a kisváros lakóit.

Mindent egybevetve úgy gondolom, Elena P. Craig és Kristen Mulrooney egy igazán szerethető kis könyvet hozott össze, olyat, ami egyszerre jeleníti meg sokunk kedvenc sorozatát, annak ikonikus jeleneteit, részeit, miközben megmarad szakácskönyvnek. Persze egy gyakorlottabb háziasszony számára lesznek benne igazán bagatellnek tűnő receptek (olvaszd ki a levelestésztát, tegyél rá sajtot és ízesítsd szinten), vagy kacifántosabb-drágább hozzávalókkal dolgozók is,ám az ilyen tematikus köteteknél úgy vélem, az elsődleges szempont az élmény, az hogy megidézze kedvenc filmünket és annak hangulatát. Ezt pedig maximálisan meg is teszi ez a szakácskönyv.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Luke, Lorelai, Sookie
Kedvenc recept: Luke sajtburgere
Negatívum: semmiség kaliberű receptek, és a drága hozzávalók
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Gilmore girls hivatalos szakácskönyv minden rajongó polcán tökéletesen mutat, amiből most nyerhettek egy példányt. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a sorozatot. Minden állomáson találtok egy feladványt, ami lehet egy kép vagy egy idézet és egy kérdés, minden esetben egy karakter neve lesz a helyes válasz, amit a Rafflecopter doboz megfelelő sorába tudtok beírni. Sok sikert mindenkinek!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Ki van a képen?




Nézzetek be a többi állomásra is

12/16 Pandalány olvas
12/17 Csak olvass!
12/18 Readinspo
12/19 Könyv és más
12/20 KönyvParfé
12/21 Olvasónapló
12/22 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése