2023. december 23., szombat

Ben Miller - Egy karácsonyi manó naplója

 

Ben Miller idén karácsonyra is elhozott nekünk egy különleges történetet, az Egy karácsonyi manó naplóját! Tarts te is velünk, olvasd el az értékeléseinket, és ha velünk játszol, akár nyerhetsz is egy példányt a kötetből!
 
 
Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója
 
Kiadó: Móra Könyvkiadó
ISBN: 9789636034290
Oldalszám: 200 oldal
Fordító: Magyari Andrea

Fülszöveg:
Tógi egész életében arra vágyott, hogy karácsonyi manó lehessen. De azt nem sejtette, milyen bonyolult dolog a játékkészítés – főleg, ha közben rengeteg kalamajkába is keveredik. De hogy kerülnek a képbe plüss makik és beszélő rénszarvasok? És ki lehet a titokzatos játéktolvaj, akinek Tógi többször is keresztezi az útját? Ben Miller kalandos karácsonyváró könyvéből minden kiderül!

Saját véleményem:
Ben Miller nevével ugyan a Bridgerton sorozat kapcsán ismerkedtem meg, ám az Amikor megmentettem a karácsonyt c. meseregényével lopta be magát a szívembe. Egyértelmű volt hát, hogy a legújabb meséjét is olvasni szeretném.

"Álmomban karácsonyi manó voltam."

Ahogy a cím is sugallja, ez a regény tulajdonképpen egy napló, amit a Tógi nevű, százhatvan éves manófiú vezet. Az ő elbeszélése, naplórészletei által ismerhetjük meg a történetet, melyben eleinte egy helyét kereső manókamaszként tűnik fel. Tógi százhatvan évesen kinőtte már az iskolát, dolgoznia kéne vagy valami hasznosabbat tennie annál, minthogy testvéreit kísérgeti a suliba. Legfőbb vágya az, hogy karácsonyi manó válhasson belőle, ám hiába várja a levelét, vagy bármi reakciót jelentkezésére, az csak nem érkezik. Ám egy napon, amikor kistestvére elveszíti szeretett maki plüssét, Tógi élete váratlan fordulatot vesz. Eltökéli, hogy készít egy új plüssfigurát, ami talán nem annyira tökéletes, mégis lelke van. Ez pedig annyira bejön a tesója osztálytársainak, hogy napról-napra egyre több megrendelést kap. S miközben Tógi anyagbeszerző körutat tart, összeismerkedik egy lánnyal, a Mikulás lányával, aki segít elintézni, hogy a manófiút is behívják végre játékkészítő tanfolyamra. Csakhogy Tógi más, mint a többiek, emiatt egyik kalamajkából a másikba keveredik, és egy rövid időre még hőn dédelgetett álmai is veszélybe kerülnek. Mindeközben pedig valaki lopni kezdi a játékokat a Mikulás gyárából. Hogy mi köze van Tóginak a játéktolvajhoz? Nos, az a könyvből kiderül. 

Az Egy karácsonyi manó naplója egy végtelenül egyszerű, ám annál kedvesebb, bájosabb meseregény, ami arról szól, hogy csodák igenis léteznek, és ha valamit nagyon szeretnénk, akkor kellő szorgalommal és kitartással elérhetjük. Mindemellett rávilágít arra is, hogy nem baj, ha mások vagyunk, mint a többiek, egyszerűen csak lehet, hogy több a spiritusz bennünk és/vagy másként látjuk a világot. Tógi karaktere emiatt is nagyon szerethető, könnyű azonosulni vele.
Ami a cselekményt illeti, kezdetben kicsit lassabb, ám ahogy Tógi bekerül a gyárba, az események is felgyorsulnak. Kis hősünkre varázslatos kalandok és kihívások várnak, a beszélő Rudolf mellett van itt varázs zab, különleges por, de még üldözés, meg börtöntetkó is.
Kedves szülők, gondolom, most felszaladt a szemöldökötök,éközben pedig azt kérdezitek: micsoda, börtöntetkó egy mesekönyvben? Nos, hát igen. Télapó olyan személy, aki szeret második esélyt adni a manóknak, ezzel együtt megteremteni egy szebb, pozitívabb jövő képét - ez a fajta elfogadás jó kis tanulságként szolgálhat, amellett persze, hogy az eseményekre is kihat.

Mindent egybevetve ezúttal sem csalódtam Ben Millerben. Nem mondom, hogy ez a legerősebb karácsonyi mesekönyv, amit valaha olvastam, mert nem. Elég egyszerű. Ettől függetlenül egy valóságos kis lélekbonbon, ami az ünnepek közeledtével csak még inkább megmelengeti az olvas/hallgató szívét. Bátran ajánlom hát nyolc-kilenc éves kortól, de még az érettebb korosztálynak is. Én felnőttként is élveztem, teljesen elvarázsolt, Tógi pedig jócskán belopta magát a szívembe. Ha szeretnétek egy ünnepi, varázslattal átitatott, édes-kedves könyvet, akkor ne habozzatok!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Tógi
Kedvenc jelenet: Rudolf és Tógi beszélgetése, na meg a zab hatása
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Karácsonyi manó #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Nyereményjátékunkban ezúttal karácsonyi regényekből idéztünk, a te feladatod pedig csupán az, hogy kitaláld, melyik regényből származik a blogokon található részlet, és a megoldást beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"Nem voltak gazdagok, de ahogy az apja mondta mindig, „az elég éppolyan jó, mint a bőséges” és mindenük megvolt, ami a legszükségesebb. "




Nézzetek be a többi állomásra is

12/16 Csak olvass!
12/17 Zakkant olvas
12/18 Szembetűnő
12/20 Könyv és más
12/21 Sorok között könyves blog
12/22 Utószó
12/23 Dreamworld
12/24 Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése