2023. december 7., csütörtök

Genevieve Gornichec - A vér szövetsége


Szeretted a Vikingek című sorozatot? Akkor Genevieve Gornichec legújabb könyve épp neked való! A vér szövetségével a vikingek korába repülünk vissza a 10. századi Norvégiába, de a történet középpontjában nem a harcosok, hanem a boszorkánysággal foglalkozó nők állnak. A szerző szerint ugyanis nem csak olyan nők története érdemes az elbeszélésre, akik fegyverrel értek el sokat. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent regényből nálunk nyerhettek is egy példányt, ha követitek a turnét.
 
 
Genevieve Gornichec: A vér szövetsége
 
Kiadó: Agave Könyvek
ISBN: 9789635981878
Oldalszám: 494 oldal
Fordító: Ballai Mária

Fülszöveg:
A ​boszorkány szíve írójának legújabb könyve ősi legendákból táplálkozik: két nő élete fonódik össze ebben az elsöprő erejű történetben, amely a viking korban játszódik. Oddny és Gunnhild gyerekkorukban ismerkednek meg egymással a 10. századi Norvégiában, és nem is különbözhetnének jobban egymástól. Oddny csendes, nyugodt életről álmodozik, míg Gunnhild minél nagyobb hatalomra szeretne szert tenni, és menekülni akar kegyetlen anyjától. Egy jósnő félelmetes jövendölése azonban sötét árnyékot vet Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, Signyre is. A három lány ezért vérszerződést köt egymással, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják a másikat. Amikor viking portyázók felgyújtják Oddny otthonát és elrabolják Signyt, Oddny egyre távolabb kerül attól az élettől, amelyben reménykedett. Elhatározza, hogy mindenáron megmenti nővérét, de ezalatt egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz, aki részt vett az otthona elleni támadásban. Gunnhild időközben megszökött, évekig boszorkánynak tanult a messzi északon, és kénytelen tudomásul venni, hogy a sors a gyűlöletes Erik király felé tereli, aki egy nap egész Norvégia uralkodója lesz. Bár a két nőt összekötő mágikus és érzelmi kötelék erős, amikor újra felbukkannak egymás életében, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amire egyáltalán nem számítottak.

Saját véleményem:
Úgy látszik, az utóbbi időben csupa olyan olvasmány kerül a kezembe, amiben a történelem elfeledett, erős nő alakjai játsszák a főszerepet, miközben igyekeznek rávilágítani a női sors küzdelmességére. Nem volt ez másként ezúttal sem: A vér szövetsége által Genevieve Gornichec a tizedik századi Norvégiába kalauzolja olvasóját, egy olyan korszakba, amit a férfiak vér, hatalom és fegyverek által uraltak. Ám ebben a történetben a hősnők egészen másfajta képességekkel igyekeznek felvenni  a harcot, s bizonyítani rátermettségüket.

"Ki mondja, hogy egy nő sorsa a körülötte lévő férfiaktól függ? A férfi rokonaitól, aztán a férjétől és a fiaitól? Ki mondja? Ki mondja, hogy egy nő nem àllhatja meg egymagában a helyét, és nem járhatja a saját útját?"

A regény során három lány játssza a főszerepet, Grunnhild és az ő fogadott testvérei-barátai, Oddny és Signy, akik ténylegesen is egy testvérpár. Ám mielőtt tovább mennénk, kitérnék Grunnhildre, a királyok anyjaként elhíresült nőre, akinek talán ismerősen csenghet a neve mindazok számára, akik rajonganak a vikingekért vagy a skandináv mondákért, mitológiákért. Ahogyan azt a szerző a kötet végén megjegyzi A vér szövetsége nem történelmi fikció, hanem történelmi fantasy, mivel a regénynek ihletet adó középkori izlandi mondák a látszattal ellentétben nagyrészt kitalációk, még úgy is, hogy feltehetően sok szereplőjük valóban létezett. Ennélfogva Grunnhild alakja és életútja is elég ellenmondásos a különféle írásos anyagokban, mint ahogyan minden más is. És bár Genevieve Gornichec rengeteg kutatómunkát végzett a témában, továbbá igyekezett úgy alakítani Grunnhild alakját, hogy az megfeleljen bizonyos sagáknak, sok esetben élt az írói szabadság jogával - minden más tekintetben is. Érdemes tehát e-ként tekinteni a kötetre: történelmi fantasyként. Már csak azért is, mert a sorokat jócskán átitatja a mágia. 
A regény nyitányában a tizenkét telet megélt, tehetősebb családból származó Grunnhild legjobb barátaival, Signy-vel és Oddny-val arra készül, hogy a jósnő elé járuljon és megtudja a jövőjét, csakhogy, amikor az azt jövendöli számukra, hogy egyikőjük el fogja homályosítani a másik kettő jövőjét, minden felfordul. A lányok végül úgy döntenek, vérszerződést kötnek, s megfogadják, hogy ha más utakra sodorja is őket az élet, egymásra mindig számíthatnak majd. Grunnhild ezt követően megszökik otthonról, hogy a jósnővel tartva kitanulhassa a boszorkányság csínját-bínját, ám tizenkét esztendő elteltével a szövetség új életre kél. 
Signy és Oddny otthonát egy vad mészárlás következtében felgyújtják a viking portyázók, s magukkal hurcolják Signy-t, hogy eladhassák rabszolgának. Amint erről tudomást szerez az őket távolból figyelő Grunnhild, azonmód elhatározza, hogy visszatér, és segít barátainak, miközben azt reméli, másfajta válaszokra is rálelhet.

A vér szövetsége egy nagyon erős, a szó legjobb értelmében vett, feminista hangvételű regény, ami női karakterein keresztül igyekszik rávilágítani a női lét nehézségeire egy olyan korban, ahol az erőszak és a férfiak uralkodnak. Grunnhild alakjának megítélése a legtöbb történetben kedvezőtlen, abban azonban mindegyik forrás egyetért, hogy egy erős, nagy hatalommal és befolyással rendelkező nőről van szó. E jellemvonás itt is megfigyelhető, Grunnhild ebben a történetben is egy erős, önálló figura, aki pontosan tisztában van azzal, mit és hogyan szeretne elérni. Vele ellentétben Oddny sokáig egy szerény, megalkuvó lány képében tetszeleg, aki hatalom helyett csendre és nyugodt életre vágyik. Hármójuk barátságában ők képviselik a két végpontot, míg Signy egyfajta átmenet. Ennek ellenére mind a két lány érdekes, megpróbáltatásokkal teli utat jár be, mint fizikálisan, mint karakterileg.
Grunnhild figurája kezdetben számomra sokkal befogadhatóbbnak, vagy ha úgy tetszik, szimpatikusabbnak tűnt. Ő egy rendkívül összetett karakter, olyan, akinek megvannak a maga hibái és szerethetőségei, mindemellett végig stabil. Oddny sokkalta sebezhetőbb, félénkebb, e-képp viszont ő az, aki fejlődés szempontjából sokkal nagyobb utat tesz meg. Egy olyan lány számára, aki nem vágyik másra, mint nyugodt, kiszámítható és békés életre, egy ilyesfajta mentőakció rengeteg komfortzónából való kilépéssel és kényszerített fejlődéssel jár. De pont ettől lesz annyira különleges ez a regény. Na meg az oldalakat átitató mágiától, és a hamisítatlan skandináv atmoszférától. 

A vér szövetsége egy gyönyörűen megírt, erős női energiákat közvetítő történelmi fantasy, amit szívből ajánlok minden skandináv mitológiáért rajongó számára. Erős karakterek, női sorsok és életutak jelennek meg benne, ugyanakkor a mágia és a kultúra is szerves részét képezi. A vikingek sorozaton szocializálódott énem (még a kutyámnak is viking neve van) olvasás közben végig ujjongott. Minden egyes sorát imádtam, és az biztos, hogy hamarosan belevetem a szerző korábban megjelent művébe, A boszorkány szívébe is.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Grunnhild
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Bár A vér szövetségében nem hangsúlyos a skandináv mitológia, de játékunkban mégis az áll a főszerepben. A feladatotok, hogy a leírások alapján kitaláljátok, melyik istenségre gondoltunk az adott állomáson.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Thor fogadott testvére, a csínytevés istene




Nézzetek be a többi állomásra is

11/26 Readinspo
11/27 Csak olvass!
11/29 Utószó
12/01 Könyv és más
12/03 Olvasónapló
12/05 Dreamworld
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése